Majola håller sin personal uppdaterad genom olika event och utbildningar. Senast var det en inspirationsrunda för kockar och köksmästare som ägde rum på Fällmans Kött och Grönsakshallen Sorunda. Även Rational bidrog med inspiration och kunskap.
- 09.10 Richard Hägg, på Fällmans Kött och Benny Olsson på Grönsakshallen tog emot Majolas kockar och köksmästare och bjöd på kaffe.
- 09.35 ichard började med att visa lagret på Fällmans Kött och pratade om hur många olika alternativ man som köksmästare har att välja mellan. När det exempelvis gäller nötkött jobbar Fällmans med bland annat kött från Uruguay, Argentina, Polen, Skottland, Frankrike och Sverige. Skillnaden är naturligtvis inte bara priset. För köksmästare gäller det att köpa rätt produkt till rätt sammanhang.

I hängmörningskylen finns lamm, fläsk och nötkött och en speciell sektion av kött som ”Dry age”-mognar vid en saltvägg. Tillsammans med mörningsprocessen torkas köttet och ger en än mer smakrik karaktär.
- 10.05 Richard berättade om Fällmans produktion av färska hamburgare.
- 11.07 Rundvisningen på Fällmans Kött avslutades med en charkprovning.
- 11.45 Efter Fällmans tog Fredrik Olme från Rational över. Han berättade om företagets senaste innovationer, bland annat ConnectedCooking – hur du kan styra din ugn från din telefon men även om hur Rationals olika tillagningsprocesser ger ett optimalt resultat. Han visade också hur man kan spara sina tillagningsprocesser, namnge dom och på så vis säkerhetsställa att resultatet blir detsamma varje gång.
- 12.15 Richard hade plockat fram en rad intressanta styckningsdetaljer för Majolas kockar att testa, som Fredrik tillagade i ugnen. Bland annat provade dom nötkött från Polen och en lammrostbiff från Fällmans egna gårdar.
- 13.20 Efter lunchen tog Benny Olsson på Grönsakshallen över. Han började med att berätta om Grönsakshallens historia – att när man som förhållandevis liten grönsaksleverantör fick Grand Hotel som kund på 80-talet – fick man också ett facit på hur kockarna ville ha sina grönsaker. Sedan dess har både sortiment och företaget växt åtskilligt – men grunden, att erbjuda det som kockar vill ha, finns fortfarande kvar.
- 14.10 Gourmetrummet innehåller specialsortiment hos Grönsakshallen Sorunda som kännetecknas av produkternas höga kvalitet. Här finns allt från choklad, arborioris, nudlar, asiatiska såser, nötter, vinägrar och många av Smakrikets produkter.
- 13.40 Benny visar upp ett vackert Friséhuvud och förklarar att de ljusa partierna blivit just ljusa för att man odlat salladen i mörker. Det är viktigt att salladen förvaras mörkt för att inte den ljusa färgen ska gå förlorad.
- 14.30 Malin Österberg avslutade dagen med att göra en liten ostprovning med några av ostarna från Smakrikets sortiment och bjöd på bland annat ost från Svedjan Ost, Almnäs Bruk och Löfsta Gårdsmejeri.
Vad tyckte du om inspirationsdagen?
- Ulrika Holm Kallskänka Majola RestaurangKonsult – Jag tyckte det var toppenbra. Det var första gången jag var med på en sådan här grej med Majola och jag har inte besökt Grönsakshallen sedan dom flyttade från Slakthusområdet. Det var längesedan och det har hänt mycket. Sedan tyckte jag det var bra att Rational var där och gav oss en uppdatering på allt man kan göra med deras ugnar. Sedan är det kul att höra att dom håller på att öppna Fiskhallen Sorunda – det var på tiden! Det är dom här man vill jobba med.
- Ricardo Lopez Kock Majola RestaurangKonsult – Det var jättebra. Det finns så otroligt mycket grönsaker och det är lätt hänt att man kör på med sina vanliga saker. Egentligen är det lätt att ta ett samtal till innesäljarna och fråga och få tips. Sedan var det kul att höra historierna, till exempel om hur det kom sig att Grönsakshallen började importera chili. Även Fällmans hängmörningskyl var kul att se och prova charkuterierna. Rational var också intressant, vi ska börja testa att använda lite fler program i våra ugnar. Det är ju sjukt smart hur ugnen ändrar luftfuktigheten och temperaturen under tillagningsprocesserna.