dsc_8997

Majola erbjuder sin personal att kombinera jobb och skidåkning i Åre/Duved. En bra kombo för både personal och bransch.

Runt Lucia börjar skidsäsongen i Åre och Duved. Den lilla byn, med sina 1600 åretruntboende, ställer om till en fullskalig turistdestination. Med runt 32000 bäddar och den första knallröda högsäsongen bara en vecka senare, är det en stor omställning. För de flesta restaurangföretagen så handlar det om att gå från noll till hundra på en vecka – samtidigt som man kämpar med att få tag i personal.

Peter Thörne Modig, driftansvarig på Fjällpuben i Åre med många års erfarenhet från både säsonger i Åre och på Gotland, vet hur det är.

– De stora företagen har nog aldrig tillräckligt med personal, säger han. Åre är dock en stark destination, vilket gör det lite lättare att rekrytera än på många andra orter i fjällen. På Fjällpuben har Peter lyckats få närmre 80 procent återkommande personal och flera är dessutom åretruntboende. Det gör givetvis startsträckan kortare och löser ett annars stort problem:

– Personalbostäder är lite av en akilleshäl i Åre, konstaterar han och berättar att de flesta som jobbar säsong vill bo i Åre för att ha tillgång till nattlivet och bor man i Duved så behövs en bil.

Paradoxalt nog, samtidigt som det finns brist på personal på många skidorter, drömmer många i branschen om att komma iväg och åka skidor ett par dagar. Jonas Sundin, på Majola RestaurangKonsult, har en längre tid funderat på problemet och tidigare under 2016 köpte Majola en lägenhet i Duved.

då passar det perfekt att vår personal kan kombinera jobb och lite ledighet

– Tanken är att man ska kunna kombinera ett par dagars skidåkning med jobb, säger Jonas och förklarar att det för Majolas del troligen inte är den lönsammaste satsningen. Han ser det mer som en service till branschen och ett sätt att erbjuda några av Majolas personal ett roligare alternativ under den lugna perioden i Stockholm.

– Ofta är det lite lugnare i Stockholm under de första månaderna på året och då passar det perfekt att vår personal kan kombinera jobb och lite ledighet, fortsätter han och tillägger att Majola kommer att ha ett par personer som är på plats hela säsongen.

Lägenheten som Majola köpt ligger i Duved, cirka en mil från Åre och har åtta bäddar.

– Skidbussen till Åre stannar ca 100 meter utanför dörren och tar ca 25 minuter, säger han och tillägger att Majola även kommer att ha ett par bilar på plats.

Peter Thörne, på Fjällpuben, tror på satsningen:

– Jag tror definitivt att Majola har en plats på marknaden här i Åre, säger han.

Vad tycker du om Majola-kombon?

richard-sundelov

Richard Sundelöv servitör

Vad tycker du om Majola-kombon – jobb och skidåkning – i Åre/Duved?

– Jag tycker det är fantastiskt. Jag åker mycket skidor och möjligheten att förena jobb och nöje är larvigt bra. Sedan tycker jag att det är kul att få chansen att bygga upp Majola i Åre. Även om det blir mycket jobb, så är det värt det. 

 

 

 

Cristina Jonsson  servitris och Receptionist

Cristina Jonsson 
servitris och Receptionist

Vad tycker du om Majola-kombon – jobb och skidåkning – i Åre/Duved?

– För mig är det lite som att komma hem, jag har jobbat i Åre i 15 år och bägge mina barn går, eller har gått, på skidgymnasiet där. Sedan får vi se hur säsongen blir. I första hand är det viktigt att visa företagen i Åre att Majola är ett stabilt och seriöst företag och vi inte är ute efter att ta arbetstillfällen från lokalbefolkningen utan faktiskt kompletterar utbudet.

 

 

Torgny Stake  kock och köksmästare

Torgny Stake 
kock och köksmästare

Vad tycker du om Majola-kombon – jobb och skidåkning – i Åre/Duved?

– Det är genialiskt. Jag har inte arbetat i Åre sedan 1987, och det var många krogar redan då. Personal blir sjuk, benbrott i skidbacken… det behövs någon som restaurangerna kan ringa. För mig passar det bra som har barnen varannan vecka. Prio ett blir att arbeta. Men i lugnare perioder kan man åka skidor. Bara möjligheten till sveriges bästa skidåkning, det behövs ju inte så många åk för att få känslan.