DSC_0908

Det finns goda möjligheter att göra karriär i restaurangbranschen. Men trots högre lön och mer ansvar väljer inte alla den vägen. Vad passar dig?

Det finns gott om guider om hur du boostar din karriär. Sammanfattningsvis brukar det låta så här: Jobba hårdare, sätt upp mål, nätverka, ställ krav och byt jobb. Det är ganska få guider som börjar med att ställa frågan – vad vill du?

-När vi startade Majola så var det självklart för mig att alla ville göra karriär, säger Jonas Sundin på Majola som själv jobbat som kock i många år och gått vägen från elev, kock till souschef och köksmästare.

Jonas Sundin Majola RestaurangKonsult

Jonas Sundin
Majola RestaurangKonsult

– Men jag upptäckte ganska snart att så inte var fallet, fortsätter han. Trots blytunga meriter och bra jobberbjudanden så var det flera som tackade nej till högre tjänster.

– Det är inte ett självändamål att göra karriär. Alla vill inte. Och det är bra att det är så, säger Jonas och menar att det behövs förvaltare i alla företag. Och även om man är en förvaltare så kan man ha driv. Oftast har de som inte vill göra karriär andra prioriteringar – familj, musik eller andra intressen.

DEN SOM VILL GÖRA KARRIÄR MÅSTE VARA ENVIS OCH ALDRIG GE UPP. DET GÅR INTE ATT SMÖRA SIG TILL EN BÄTTRE TJÄNST. I RESTAURANGBRANSCHEN MÅSTE DU LEVERERA

Karriär är ett komplext begrepp som både kan analyseras på individnivå och utifrån ett branschperspektiv. Generellt sett innebär det mer ansvar, högre lön samt kräver mer kunskap och engagemang. Men det kan betyda andra saker.

– För en del är karriär synonymt med att jobba på stjärnkrogar – då är lönen inte det viktigaste, säger Jonas. För andra är det att laga mat på en advokatbyrå eller ambassad, där man får använda de bästa råvarorna och laga mat i ett förhållandevis lugnt tempo.

– Den som vill göra karriär måste vara envis och aldrig ge upp. Det går inte att smöra sig till en bättre tjänst. I restaurangbranschen måste du leverera, fortsätter Jonas. Att lönekurvan planar ut tidigt jämfört med andra branscher tror han också är en anledning till att inte alla vill ha ansvaret.

– Som köksmästare kanske du tjänar ett par tusenlappar extra i månaden men i många fall innebär det sämre timlön. Övertiden byts mot en veckas extra semester.

Genom åren har det börjat många köksmästare på Majola som behöver en paus för att hämta energi. Det kan se ut som yrkesbanan går åt fel håll – när man väljer att gå från att vara köksmästare till att arbeta som kock. Jonas ser flera anledningar till varför det är vanligt.

– När du blir köksmästare kommer du bort från det du brann för. Istället för att laga mat, stämmer du av fakturor och kanske smakar av en sås, säger han och berättar om hur skönt många tycker det är att åka ut till en restaurang och ”bara” laga mat.

– Andra som gjort karriär i matsalen har fått mer administrativa tjänster saknar gästkontakten. Istället för att själv ge service så pratar man med personalen om att ge service. Sett ur branschens perspektiv behövs fler som stannar i yrket. En viktig aspekt är hur individen introduceras för större ansvar.

– Jag tror att många restauranger behöver en strategi för att få fram fler ledare, fortsätter han och tror att systemet måste anpassa sig efter individen och inte tvärt om.

– För många som jobbar för Majola är flexibiliteten viktig, säger han. Behöver du vara ledig en onsdag för att ta upp båten, eller gå till tandläkaren med ungarna så är det inget problem, säger han och berättar att dom har kockar som jobbat på samma restaurang i flera år men ändå vill vara anställda av Majola.

– Det här är extremt viktiga frågor för branschen. Det finns inte ett svar eller en lösning utan man ser alternativ. På Majola satsar vi på internutbildningar, mentorskap och vi skulle vilja utveckla fler projekt i samarbete med branschen för att möta morgondagens behov, avslutar Jonas.

 

 Lyhördhet – vi lyssnar på våra kunders behov men även på våra medarbetares tankar, idéer och önskemål. Engagemang – ditt problem är vårt. Långsiktighet – personliga och goda relationer tar tid att bygga, vårda och underhålla.