Ett arbete i restaurangbranschen kan vara svårt att få ihop med livet i övrigt. Majola ser att fler söker mer flexibilitet. Krog tog pulsen på två av Majolas medarbetare som hittat sin lösning. 

– Jag tror att det här är framtiden. Det är så här många vill arbeta, säger Isabella Sulejmanovic, på Majola RestaurangKonsult. Hon har arbetat på Majola RestaurangKonsult i över tio år och sett hur branschen utvecklats. Att livet förändras i en viss ålder, då många bildar familj, är inget nytt. Problemet att många väljer att sluta är känt. Men förr var det svårare att själv kunna styra över sina arbetstider

– Vi har många olika kunder, allt från restaurangkedjor, hotell, konferensgårdar till vanliga restauranger. Det är en styrka för oss. Du kan börja som ung och utvecklas på olika arbetsplatser. Om du sedan exempelvis bildar familj, så ser vi att dina behov förändras men det finns andra arbetsuppgifter, andra uppdrag, säger Isabella. 

Idag är det inte ovanligt att en ensamstående har barnen varannan vecka, att någon vill plugga spanska varje onsdagskväll eller gå en danskurs. 

 Vi tror att nöjda medarbetare gör ett bättre jobb, vilket i sin tur ger nöjdare kunder.

Isabella Sulejmanovic

– Vi har en tjej som driver ett eget företag och säljer inredningsartiklar via sin hemsida och som kombinerar det med extra jobb hos oss. Och vi har ett par frilansfotografer som jobbar extra mellan varven, säger Isabella och berättar att en anställd ville vara ledig ett par dagar för ett dop och att Majola då täckte upp hennes tjänst med en annan person. 

– Vi tror att nöjda medarbetare gör ett bättre jobb, vilket i sin tur ger nöjdare kunder. Vi har hela tiden en dialog med kunden. Det handlar om en balans.

Över de tio år som Isabella arbetat i branschen ser hon två trender. 

– Yngre medarbetare frågar idag efter kollektivavtal, om vi är ett auktoriserat bemanningsföretag (ja), om vi betalar pension (ja). Dom vill veta att vi är seriösa och det tycker jag är bra. De yngre reser och pluggar också mycket mer och förväntar sig att kunna flexa. 

– Den andra trenden är att vi idag har ett större åldersspann på våra medarbetare. Vi har 45- åriga hockeyföräldrar som ska hinna med träningar. Vi har en köksmästare som sa upp sig från sin fasta anställning, vid en ålder av 55 år, och började hos oss. Han var uppe på kontoret förra veckan och berättade vilken nytändning han fått!


Hur ser ditt livspussel ut?

Jesper Fält Kock på Majola RestaurangKonsult

Hur ser ditt livspussel ut?

– Jag spelar handboll i division 2, jagar, dansar, spelar golf och jobbar även inom filmbranschen. I våras var jag med i en kortfilmsproduktion. Det tog tre veckor och var jättekul. 

Hur jobbar du för Majola?

– Just nu har jag en heltid på en lunchrestaurang. Det innebär att jag är ledig kvällar och helger. Det passar bra med handbollen, då vi tränar två gånger i veckan plus matcher nästan varje helg. 

Hur har du jobbat tidigare?

– Efter restauranggymnasiet så jobbade jag heltid under flera år, på en rad olika à la carte-krogar i Stockholm, mycket kvällar och helger. Provade även båtlivet på ett kryssningsfartyg mest för att se hur det var. 

Hur ser du på restaurangjobbet idag?

– Det ska vara kul att gå till jobbet och man ska inte känna sig tvingad. Och man måste ha tid för sin familj och sina intressen. Vetskapen om att man kan åka på en verbal avhyvling när man är på jobbet, får inte mig att laga god mat.

Vad händer nu?

– I skådisbranschen kan du få ett samtal fem dagar innan inspelning. Det kan vara tyst ett par månader sedan får man väldigt många olika uppdrag på en gång. Köksmästaren där jag arbetar nu vet att om jag får en roll i en större filmproduktion så kommer jag att ta den. Det vet dom på Majola också. Vi får se om det går vägen.

Hur ser ditt livspussel ut?

Helena Granberg Servitris på Majola RestaurangKonsult

Hur ser ditt livspussel ut?

– Jag arbetar som vårdare och jobbar nätter. Det innebär att jag under en två veckorsperiod jobbar fem plus två nätter. Därefter är jag ledig i tio dagar och då brukar jag ta ett par pass för Majola som första servitris. 

Vad för jobbuppdrag får du genom Majola?

– Jag har arbetat på krogen i 32 år och för Majola sedan 2005, så man kan säga att jag varit överallt. Jag har serverat på direktionsmatsalar, på banker, på försäkringsbolag, festvåningar, konferensanläggningar och mycket annat, både kvällstid och dagtid. 

Varför passar det dig att arbeta så?

– I vården jobbar jag med förståndshandikappade barn, men har även arbetat med exempelvis cancersjuka barn och på gruppboenden. När jag arbetar som servitris får jag träffa människor på ett annat sätt, och det trivs jag väldigt bra med. 

Hur känns det att jobba på olika restauranguppdrag?

– Jag är van och har ingen ”scenskräck”. Jag jobbar ju inte á la carte utan mer festvåning. Sedan har jag lärt känna den fasta personalen, och annan Majola-personal, på många ställen. 

I vården, när man jobbar natt, händer det inte så mycket. I restaurang händer det saker hela tiden. Jag är trygg i bägge rollerna. 

Vad gör du annars?

– Mina ”barn” är 26 år och 23 år, så dom har flyttat hemifrån. Under januari och februari åker jag till Goa i Indien. Det har jag gjort i tio års tid. Det är lite lugnare i restaurangbranschen då, så jag passar på att jobba mer under våren och hösten istället.