Visita_Eva3

Majolas gästkrönikör: Eva Östling, vd för Visita

När jag går ut och äter konstaterar jag att restaurangbranschen i Sverige har utvecklats enormt de senaste åren. Nya ställen och nya koncept öppnas runt om i landet, antalet gäster ökar och därmed förväntningarna på mat och atmosfär. När restaurangkonsumtionen ökar har det gett branschen möjlighet att skapa mer än 4000 nya heltidsjobb, främst åt unga och utlandsfödda, i tider när andra dragit ner. Kort och gott – restaurangbranschen är en framtidsbransch!

Den positiva utvecklingen kommer såklart inte av en slump. Den kommer av alla modiga, skapande restaurangföretagare och anställda som brinner för sitt hantverk och sin servicekänsla. Sverige har råvarorna, kunnandet och entreprenörerna. Till det kommer näringens framgångsrika arbete för att visa på allt det fantastiska som vi bidrar med till jobb och utveckling i hela landet. Ett arbete som lyckades förmå politikerna att se potentialen och låta momsen på mat vara den samma, oavsett var den inhandlas.

Vi har goda förutsättningar att fortsätta på den inslagna vägen. Om vi får ha samma förutsättningar som nu, med samma moms och sänkta arbetsgivaravgifter för unga, kommer restaurang- och hotellbranschen tillsammans kunna skapa mer än 50 000 nya jobb inom åtta år. Det är en utveckling som få andra branscher eller näringar kan slå! Visste du dessutom att restaurangbranschen i Sverige idag är en av de största ungdomsarbetsgivarna och att vi, med dagens förutsättningar kommer att behöva anställa 40 000 personer per år? Visste du dessutom att kock idag är ett av de största bristyrkena på svensk arbetsmarknad? Framtiden finns i branschen för den som vill ha en utvecklande och mångfacetterad karriär framför sig. Så har du någon ungdom i din närhet som funderar på sin framtid?

Kolla in världensjobb.se och läs mer om vad besöksnäringen har att erbjuda med spännande och utvecklande jobb, i Sverige men även med hela världen som arbetsplats. Kanske har du framtidens stjärnkock i din närhet! Vi behöver ge unga en chans att utveckla sin kreativitet och skaparglädje. Min vädjan är – försvåra inte för dem att göra det. I restaurangbranschen och besöksnäringen finns möjligheterna. Så nästa gång du äter på en restaurang, tänk på att du samtidigt skapar möjligheten för tusentals unga att etablera sig i vuxenvärlden. Smaklig spis!

EVA ÖSTLING, VD VISITA