Hr Annelie Sergelgatan

ANNELI ÖSTER, ADJUNKT/LECTURER RESTAURANG- OCH HOTELLHÖGSKOLAN RHS I GRYTHYTTAN

Hotell- och restaurangbranschen är en bransch i ständig utveckling. Människor runt om i världen reser mer än någonsin och restaurangbesöken ökar hela tiden. Vad gör vi då med vårt ledarskap? Är vi som jobbar i branschen lika utvecklingsorienterade som branschen själv? Vart tar värdskapet vägen i vår strävan att utöva det personliga ledarskapet?

För mig har det alltid gått hand i hand att både vara en god ledare, en förebild och ett föredöme samtidigt som jag drivs av att ge ett gott värdskap. Jag brukar fundera över hur jag själv vill bli bemött, hur vill jag själv bli ledd? Om vi utgår ifrån oss själva blir det lättare att se andra. Våga vara självkritiska och våga reflektera över vårt eget mottagande. Jag älskar att se andra människor känna sig väl bemötta, väl omhändertagna och riktigt väntade. Hur bra mår vi inte när vi får en känsla av genuin och avslappnad uppmärksamhet då vi själva är gäster? De ledare som utstrålar värdskap som ger ett äkta värdskap har verkligen allt att vinna. Både från sina medarbetare och från sina gäster.

Hur bra mår vi inte när vi får en känsla av genuin och avslappnad uppmärksamhet då vi själva är gäster?

För mig är min största förebild min egen pappa; Steiner Öster. En nyfiken bohuslänning som vågade sig till Frankrike för att lära sig den ädla kokkonsten så tidigt som direkt efter andra världskriget. Han lärde sig både att laga utsökta måltider och också att bemöta gästen. Alla gäster i hans värld är lika välkomna och alla gäster har en önskan om att känna sig väntade. På Tanums Gestgifveri lärde jag mig värdet av det goda värdskapet. Värdskapet som också blir/är en stor del av ledarskapet. Det gäller att visa en tydlig väg för våra medarbetare, visa ett tydligt mål och att ständigt föregå med gott exempel. Pappa hade/har den förmågan samtidigt som han är nyfiken på att själv lära sig nytt.

Det finns många skickliga ledare i vår bransch som drömmer om att inspirera andra och leda nya stjärnor in i vår absolut helroliga och utvecklande bransch. Se på våra fina exempel som Malin Söderström eller Pontus Fritiof. Starka, drivande, entusiasmerande och med siktet på att alltid visa det goda värdskapet. Här är bara två förebilder bland alla duktiga ledare och inspiratörer vi har.

ANNELI ÖSTER, ADJUNKT/LECTURER RESTAURANG- OCH HOTELLHÖGSKOLAN RHS I GRYTHYTTAN