DSC_0597

KERSTI WITTÉN SERVERINGSANSVARIG LÄRARE SÅGBÄCKSGYMNASIET

Världens jobb – eller tusen jobb, det är vad vår branschorganisation Visita försöker locka med för att få nya unga, hungriga och välutbildade människor till vår bransch! Det finns få branscher där det finns sådana möjligheter, detta är verkligen den bransch där du lätt kan klättra hur högt som helst bara du vill, kan och orkar! När du slutar skolan har du hela världen för dina fötter och du kan välja och vraka!

Visita säger att branschen ska växa med 4000 nya medarbetare per år framöver. Strålande, här kan vår bransch verkligen hjälpa till med att sänka ungdomsarbetslösheten. Vilka branscher kan förutspå en sådan utveckling? Väljer du att utbilda dig eller börja arbeta i vår bransch så har du garanterat inte kunnat börja ditt arbetsliv på ett bättre sätt, det är ett fantastiskt och kreativt jobb som väntar, du kan utföra det i princip när du vill eller var du vill. Sverige ligger i framkant i hela världen inte bara vad gäller mat utan även servicen. Alla som arbetar med utbildning inom denna bransch kan säkert ställa sig bakom att det är så här vi framställer vår bransch för de nya elever som varje år kommer till landets utbildningar. Och eleverna förstår detta, de får tre fantastiska år med praktisk undervisning som varvas med teori. Deras utbildning är branschnära och relevant. Vi som utbildar lyssnar på branschens önskemål och ute på restaurangerna och hotellen har man förstått att de här unga människorna ska vi ta hand om och bygga upp till fantastiska medarbetare.

Söksiffrorna till Restaurang- och livsmedelsprogrammet har aldrig varit så låga.

Problemet för vår bransch är att ingen väljer att utbilda sig till något inom dessa fantastiska yrken. Söksiffrorna till Restaurang- och livsmedelsprogrammet har aldrig varit så låga. Inför höstens start så har stockholmsområdet 336 1:a-hands sökande och på de 18 skolor de kunnat söka till erbjuds 522 platser. Det vi också kan ha i åtanke är att flera skolor de senaste åren dragit ner på antal parallella klasser och även i vissa fall helt lagt ner utbildningen då det inte funnits intresse och därmed inte varit lönsamt att driva utbildningen vidare. Och problemet för landets utbildningar blir således detsamma som branschens problem, vi har inga att utbilda. Ytterligare ett problem är att vi efter att vi utbildat dessa unga människor så väljer de att direkt lämna branschen, ofta utan att ens ha börjat.

Vi måste tillsammans hitta en lösning på detta och den lösningen får inte vara att sluta utbilda dem som faktiskt väljer att stanna, för kommer i så fall Sverige att fortsätta ligga i framkant? En skrämande tanke!

KERSTI WITTÉN

SERVERINGSANSVARIG LÄRARE SÅGBÄCKSGYMNASIET