Bra förebilder är viktigt för utveckling. Förebilder ändras ofta under en livstid och är symboliska för ens behov eller mål för stunden. Som sjuåring sökte jag främst mina förebilder i tidningen Buster. Jag levde mina dagar som Edward Engmark i Åshöjden. Ibland bytte jag skepnad till Zeb Machahan. Det var pappas kokböcker och ett ursprung som lockade mig till köket. Min farfars far var kock i Paris många år och sedermera hotellägare på Öland. Jag ärvde en Gastronomisk Handbok skriven av Karl Blunck av honom. Recepten i den gamla handboken var enkelt beskrivna och saknade bilder. Den lockade fram kreativitet i mig som kändes avgörande för mitt yrkesval. Efter kockskolan radades en hel drös med förebilder framför mig. Alla med olika gåvor.

När jag skar mig rejält i fingret tryckte han ett papper mot såret med sina starka händer tills blödningen stannade. I den stunden var han Gud för mig.

I köket på Berns var jag yngst och togs om hand av en diskare som hette Juan Molina. När jag skar mig rejält i fingret tryckte han ett papper mot såret med sina starka händer tills blödningen stannade. I den stunden var han Gud för mig. En form av mentorskap. Allt eftersom min erfarenhet som kock växte gjorde även kraven på förebilder det. Erik Lallerstedt, Pontus Frithiof, Michel Jamais, Christer Lingström, Per Gustafsson, Martin Åleberg, Fredrik Pettersson och Håkan Thor. Alla har de satt någon form av stämpel på mig. Några för ledarskapet, några för kunskapen men alla för hur de är som människor.

På Majola coachar jag ibland unga människor som är i början av sina karriärer. Ett råd jag brukar ge är att identifiera mentorer och förebilder på alla arbetsplatser. En faderlig diskare eller en fantastisk yrkesman spelar mindre roll. Det handlar mest om vad den kan lära dig som människa på vägen. Oavsett om det är en bra eller dålig arbetsplats, kortsiktig eller långvarig, så sök ett mentorskap där du är. Ibland vet du inte heller vem som varit en förebild för dig förrän du gör bokslut. Andra slutar du aldrig att lära dig av. Behovet av förebilder minskar dock med åren, men kravet på att vara en blir betydligt viktigare. Lika värdefullt som att söka mentorskap så finns en uppgift att skänka det. Utan spelet mellan lärjunge och mentor så dör kunskap och engagemang.

Förebilder kommer och går allt eftersom livet får andra värden. Fotbollspelare blir jag inte. Förmodligen inte heller belönad krögare. Men jag kan fortfarande bli Zeb Macahan.

Daniel Norlander

Rekryterings ansvarig på Majola och gastronomisk konsult

Gillar: Mårten Gås. Trevlig tradition

Dissar: Frost i svampskogen. Mindre trevlig tradition