För att nå målen måste man skapa de rätta förutsättningarna. Krägga Herrgård satsar på sin personal med en mentor från Majola RestaurangKonsult.

Det är en vacker sommardag på c/o Krägga Herrgård några mil utanför Stockholm. Den klassiska herrgården har genomgått en omfattande fasadrenovering och hantverkare putsar på de sista detaljerna. Sedan Mikael Lott tog över driften av Krägga för cirka ett år sedan pågår även en förändring i huset även om interiören är sig lik. Det är en förändring som handlar om att förbättra ekonomin. Mikael kom från c/o Tammsviks herrgård som också ingår i Care of hotels-kedjan där han varit Food and Beverage manager. Inom kort följde även hans tidigare souschef Andreas Falker med till Krägga.

– När jag var Food and Beverage manager på Tammsvik arbetade jag med många andra uppgifter än att vara på plats i köket, säger Mikael självkritiskt. Nu vill han ge Andreas förutsättningarna för att utvecklas i sin nya roll även om han själv inte har tid att hjälpa honom. Lösningen blev ett mentorskap genom Majola RestaurangKonsult.

– Jag vet vad jag behöver hjälp med. Det är bra att Andreas har någon annan än mig att bolla idéer med, säger Mikael som tycker att mentorskapet fungerat otroligt bra. Mentorskap är en ny tjänst som Majola RestarangKonsult erbjuder sina kunder. Den utformas efter kundens behov. För Kräggas och Andreas del har Daniel Norlander på Majola, med sin erfarenhet och kunskap från bland annat Edsbacka Krog varit ett bollplank.

– Jag har mycket att lära, säger Andreas ödmjukt. Under året har de gått igenom menyer, slipat på smaker men även sett över logistiken för att skapa en bättre produkt.

– Nu har vi en produkt som vi verkligen kan stå för, säger han.

För Daniels del innebär mentorskapet att han har en fot i köket – något som han älskar. Rollen som mentor handlar om att ge perspektiv, tips och ge förslag på olika sätt att göra saker.

– Vi har tittat på kärnverksamheten, gått tillbaka till det rustika, förenklat utan att försämra, säger Daniel. Det är vanligt att man lägger till ett extra moment på tallriken för att ge den något extra. Men varför? Det är viktigare att smakerna sitter och att det är en jämn nivå, det får inte vara någon skillnad om du kommer på en måndag eller en torsdag. Att ständigt ifrågasätta. Ställa frågor till tallriken. Vad tillför du? Är du det bästa jag gjort. Ska du finnas här?

Så vad är då nästa mål i köket?

– Vi ska ha ett tight gäng i köket. Alla måste kunna alla olika delar och veta vad som behöver göras. Det här stället är inte större, säger Andreas.

– Ställ krav – när du är på jobbet är du ingen polare – då är du chef. Om du inte ställer krav så flyttar hela ”radhuset” in på Krägga, säger Daniel. Man släpper inte kniven klockan två för att lunchen är över. Men det är klart att man ska vara flexibel, står någon med en sjuk unge på armen så löser självklart det.