Johan Ström och Torgny Andersson, åkte som kökskonsulter till Bryssel och hjälpte till med att öppna Marriotts senaste hotell.

Majola har genom åren hjälpt många företag med olika konsulttjänster – allt från koncept till att utveckla recepturer. I höstas åkte kökskonsulterna Torgny Andersson och Johan Ström till Bryssel för att att starta upp Marriotts senaste hotell.

– Det är spännande och intressant att lämna Sverige. Man möter en ny kultur och människor som tänker annorlunda, säger Torgny Andersson efter en nyligen avslutad sejour med att starta upp Marriotts nya hotell i Bryssel. Tillsammans med kollegan Johan Ström, som har jobbat utomlands i 24 år på bland annat Sheraton och Hilton, åkte han ner för att under en månad hjälpa till att utveckla och säkerhetsställa Marriotts restaurangkoncept.

Torgny var med och utvecklade menyerna när Marriott öppnade i Gdynia i Polen och Amsterdam i Holland för ett par år sedan och det skandinaviska temat går idag som en röd tråd genom flera av hotellkedjans restauranger.

– Då hade vi jobbat med menyn, och tagit den flera vändor, innan alla var nöjda, minns Torgny. Uppdraget i Bryssel var något helt annat. Med bara någon vecka kvar till öppning åkte Torgny och Johan ner. Köket var färdigbyggt, tre italienska kockar var anställda och det fanns ett baskoncept.

– Uppdraget var att lära upp kockarna. Ta fram receptur, bilder och tillvägagångssätt för frukost, lunch och middag. Biff Lindström, rimmad torsk, wallenbergare och andra klassiska rätter, berättar Johan.

Det blev en väldigt intensiv månad. Första steget blev att komplettera köket med allt från bänkar och kylar till hyllor. Nästa utmaning var leveranserna. Många av de skandinaviska råvarorna som hjortron, räkor och löjrom hade en leveranstid på åtta veckor. För Johan och Torgny var det bara att kavla upp ärmarna och börjar jobba.

       Vi lämnade fyra olika lunchmenyer efter oss, med recepturer, foton av varje rätt som kockarna kan hantera.

– Vi delade upp oss, så att jag började klockan 5 på morgonen och körde frukost och sedan hela dagen fram till sju på kvällen. Torgny kom in före lunch och körde till midnatt, berättar Johan.

– Samtidigt som vi jobbade lärde vi upp de italienska kockarna. Visade från grunden, allt från nattstekning och låg temperering, lätt rimning och sous vide- kokning till ”old tricks of the trade”.

Men också att kvalitetssäkra verksamheten.

– Det ska inte spela någon roll om du äter din frukost klockan sju, åtta eller nio. Du ska bli erbjuden ett varmt bröd o nästan bränna händerna på dom färska croissanterna, säger Johan.

Efter över 300 timmar i kockdojjorna och en tuff arbetsmånad återvände de till Sverige.

– Vi lämnade fyra olika lunchmenyer efter oss, med recepturer, foton av varje rätt som kockarna kan hantera samt kvällsmenyer, buffé- och mingelalternativ, säger Torgny och konstaterar att det är både kul och lärorikt med nya projekt.

– Man är lite trött och sliten när man kommer tillbaka men så går det någon dag och så är man redo igen, säger han och konstaterar att vi ligger långt framme i Sverige.

Majolas konsultverksamhet

Lars Larsson Majola RestaurangKonsult

Vad är Majolas konsultverksamhet?

Våra konsulttjänster är en del av vår verksamhet där uppdragen varierar både i storlek, tid och karaktär. Mycket handlar om ekonomi i organisationer, kök och personalfrågor, men även att utveckla koncept. Vi har ett team av väldigt erfarna och duktiga konsulter.

Vad är det för uppdrag ni gör?

– Ibland behövs en ekonomisk genomgång av ett kök, eller att en ägare vill säkerställa en viss kvalitet. Eller utvärdera lönsamheten i en verksamhet. Men det kan även vara juridiska aspekter av serveringstillstånd och rådgivning hur ett företag ska lösa ett visst problem.

Vilka är de vanligaste uppdragen?

– När en större kedja tar över en ny restaurang så kan vi hjälpa till med personal och rekrytering under en övergångsfas. Uppdraget blir då både en konsultverksamhet och ett rekryteringsuppdrag – där konsulten bygger upp en organisation och när alla tjänster är tillsatta och organisationen fungerar, kan vi så att säga, avveckla oss själva.