Daniel Norlander är rekryteringsansvarig på Majola RestaurangKonsult.

Daniel Norlander är rekryteringsansvarig på Majola RestaurangKonsult.

I restaurangbranschen talar man ofta om tio år som ett bra riktmärke för att en krog ska anses som etablerad. Då har man satt och förädlat sitt koncept, gjort nödvändiga investeringar och skaffat sig de viktigaste relationerna med sina leverantörer. Man har rimligen också hittat stabilitet i sin personalomsättning och blivit allt mindre sårbar. Men framförallt har man övertygat sin omvärld, d.v.s. gästerna, att kvaliteten på det man gör inte påverkas av konjunktur eller yttre omständigheter. Man har skaffat sig kräsna stammisar som också står för marknadsföringen. När en restaurang börjar fylla ett syfte för människors vardag, då kan den anses etablerad.
I skrivande stund befinner jag mig på en skärgårdsbåt hem från Grinda efter att ha firat Majola RestaurangKonsults 10-årsjubileum tillsammans med nya och gamla anställda såväl som kunder som troget följt oss på resan. Spridda intryck men samma konklusion.

Jag har befunnit mig i roande diskussioner om svensk gastronomi med legender som Torgny Andersson och Jörgen Persson som hunsade mig som elev på anrika Eriks

Jag har befunnit mig i roande diskussioner om svensk gastronomi med legender som Torgny Andersson och Jörgen Persson som hunsade mig som elev på anrika Eriks. På Majola hamnade de av kärleken att ”Bara få laga mat”. Jag träffar kocken som jobbar halvårsvis i bemanningen och spenderar den andra halvan med sin familj i Colombia. Jag träffar kallskänkan som innan Majola hade svårt att kombinera det bästa hon vet med att vara småbarnsförälder. Och jag slänger käft med diskaren
som för ett år sedan inte talade svenska men som nu briljerar både som restaurangbiträde och i den svenska köksjargongen.
Jag ser under dagen en stor stolt grupp servispersonal. Sammanhållningen är så tydlig och involverande att man rycks med. Jag träffar kockar som jag rekryterat till vad de refererar till är sitt drömjobb och jag stöter också på de som deklarerar att de aldrig kommer att anta mina förfrågningar. Mitt i festen ringer
en förtvivlad kund utan personal. Jouren har en person på plats inom två timmar.
Jag ser Mats, Jonas och Lars. Två kockar och en hovmästare som idag firar tio år av ett förmodat livsverk. En milstolpe. En etablering. Sträck på er pojkar, ni har ett syfte för många.

DANIEL NORLANDER
REKRYTERINGSANSVARIG PÅ MAJOLA OCH GASTRONOMISK KONSULT
daniel.norlander@majola.se

+++ Leif Mannerström. Vilken ambassadör för det vita förklädet.
— lllavarslande att restaurangskolorna får för få ansökningar.