Daniel Norlander är rekryteringsansvarig på Majola RestaurangKonsult.

Daniel Norlander är rekryteringsansvarig på Majola RestaurangKonsult.

Som rekryterare träffar jag dagligen personer som är någonstans i början och ungefär i mitten av sina yrkesverksamma liv. De söker fortfarande utveckling och har ofta en inre kravbild på sin framtid. Under senare tid har det dock smugit in ett antal väldigt speciella personer hos oss. Den äldre generationen. De kommer varken med käpp eller rullator och inte heller med minnesförlust eller med glasögonen på huvudet. De kommer däremot med en pondus som får mig att sträcka på mig i givakt. Precis som alla andra så kommer de med önskemål. Men där andra söker bredare ansvar, budgetarbete, personalfrågor, kvalitetsutveckling och ledningsgrupper vädjar de äldre bara om en sak. Att. Få. Laga. Mat. Ur deras förträfflighet som matlagare har omfattande ansvar naturligt murats på deras axlar och som med tiden istället dränerat deras ursprungliga syfte som kockar. De har blivit för bra för sitt eget bästa. Deras frigörelse känns frigörande.Att rekrytera ut den äldre generationen är svårt. Åldersfix-eringen är stor, inte bara i kök utan i hela samhället. De äldres erfarenhet har förvisso ofta gett en ekonomiskt bekväm tillvaro som skrämmer men fördomarna är allt för många. Många ar-betsgivare har en föreställning om att en kock eller köksmäs-tare som nått 50 plus går med käpp och kokar vitvinssås hela dagarna.

Under senare tid har det dock smugit in ett antal väldigt speciella personer hos oss. Den äldre generationen.

Sällan pratar man om fördelen av vad erfarenhet ger i effek-tivitet som ger minskade personalkostnader. Eller hur smaker och hantverk som praktiserats under en livstid är det mest på-litliga vapnet i en kvalitetssäkring. Man talar också väldigt lite om den nyvunna flexibilitet dessa legender har. Småbarn och äktenskap är inte längre på liv och död. De kommer en efter en mina legender. De byggde Sverige som mat-land genom exceptionell yrkesskickliget men framförallt med en stor portion ansvar och kärlek för kokkonsten. Sådant är sällsynt ute i köken idag. Jag är glad att Majola har en plats och ett uppdrag för dessa personer. Någon sade efter närmare 20 år som krögare: Ställ mig vid ett stekbord!

Daniel Norlander

Rekryteringsansvarig på Majola RestaurangKonsult och Gastronomisk konsult

daniel.norlander@majola.se

+Wienerkonditoriet och Daniel Lindeberg. Kulturgärning.

-Rastlösheten bland kockar. Utveckla din arbetsplats!