Malin Österberg, säljare Grönsakshallen Sorunda tillsammans med gänget på Noors slott, kock Simon Sundman, frukostvärdinna Elice Timberg, och restaurangchef Linda Ahrborg.

Malin Österberg, säljare Grönsakshallen Sorunda tillsammans med gänget på Noors slott, kock Simon Sundman, frukostvärdinna Elice Timberg, och restaurangchef Linda Ahrborg.

På Noors slott satsar man på att erbjuda en frukost utöver det vanliga. Med både bredd och karaktär boostar man gästerna kungligt.

Noors slott som ligger utanför Knivsta, mellan Uppsala och Stockholm, är en exklusiv konferensanläggning med anor ända till 1600-talet. Här ligger fokus på styrelse- och ledningsgrupper samt bröllop och privata fester. För att garantera den höga nivån tar man inte fler än tre konferensgrupper samtidigt och det är inte ovanligt att hela anläggningen hyrs enskilt. Med över 90 procent övernattande gäster kan frukostens betydelse inte överskattas. Linda Ahrborg är restaurangchef.

En buffé med omsorg i alla små detaljer – från fräscha blommor till goda smakupplevelser.

En buffé med omsorg i alla små detaljer – från fräscha blommor till goda smakupplevelser.

– Många av våra gäster jobbar från att dom kommer tills att dom åker, säger hon och berättar att många är vana vid hotellfrukostar och det gäller att kunna erbjuda något utöver det vanliga. På Noors slott präglas frukosten av ett helhetstänk som börjar vid frukostvärdinnans välkomnande.

– Vi serverar frukosten efter gästens önskemål. Vi dukar inte bort den förrän de sätter sig och börjar konferera.

På buffén är det mycket ekologiskt, närproducerat och svenskt. Gårdsostar, speciella charkuterier, små påfyllningsbara marmeladburkar har ersatt gängse engångsmaterial och smöret ligger uppskuret i vackra små kuber. Allt på små fat som byts ofta. Skyltningen är både på svenska och engelska. Småvarmt som bacon och ägg beställs á la minute.

– Gästerna går ofta ett varv runt och tittar, säger Linda. Ett ”Åh…” när de kliver in

Doften av hembakat bröd (nybakat varje morgon) lämnar ingen oberörd. Kompletterat med goda knäckebröd.

Doften av hembakat bröd (nybakat varje morgon)
lämnar ingen oberörd. Kompletterat med goda
knäckebröd.

bufférummet är inte ovanligt.

Nybakat bröd triggar de flesta. Frukosten är hos de flesta en ganska traditionell och känslig fråga. Men det sker förändringar även här.

– Det är ett större sundhetstänk nu än för ett par år sedan, säger Linda och berättar att det inte är ovanligt att gästerna tar sig en löptur före frukost. Fler efterfrågar fruktfat, torkad frukt och nötter än klassiska söta bakverk som croissants eller wienerbröd.

På Noors buffé finns små skålar med boosters i form av frön, torkade bär, hemmagjord müsli, fruktsallad förstärkt med granatäppelkärnor, pumpafrön, solrosfrön, linfrön, torkade svenska bär, färska bär. Många av produkterna återfinns hos Grönsakshallen Sorunda. Malin Österberg, säljare på Grönsakshallen, har många favoriter.

– Många av de här produkterna kommer från vårt Smakrike-sortiment, säger hon och tipsar om de torkade bären som är sötade med lite honung. Egentligen är bären p ressrester efter juiceframställning men torkade och lätt sötade ger dom en underbar

Små påfyllningsbara marmeladburkar har ersatt gängse engångsmaterial.

Små påfyllningsbara marmeladburkar har ersatt gängse engångsmaterial.

lyxtouch till den medvetne frukostkungen.

Hälsotänk, och fokus på vitaminer, fibrer och mineraler, är dock bara en aspekt på frukosten. Den goda smaken är en annan. Ur gästperspektiv tycker Malin att mervärdet produkterna ger är lika viktigt.

– De här produkterna hittar du inte överallt. Dom är verkligen utvalda. Det gör att gästen också känner sig speciell, säger Malin.

 

 

 

 

Malins tips från Smakriket

Ren energi från Smakriket

Ren energi från Smakriket

Getyoghurt från Dalspira – en pastöriserad getyoghurt med en finstämd mild och frisk smak, en lyx att få unna sig!

Torkade bär från Örtagård Öst – pressrester från dryckerna Myrillus och Nigrum, perfekt i müslin.

Havtorn Dryck – härlig balans mellan sötma och bärets syrliga karaktär, massor med c-vitamin, ett komplement till apelsinjuicen.

Tråån – syrade, sockertorkade morötter, är det självklara alternativet istället för bananchips och torkad papaya!

Warbro Kvarns basmüsli – ekologisk fyrkornsmüsli som du själv kan smaksätta

med torkade bär.

Warbro Kvarns gröt – ekologisk fyrkornsblandning, varför inte smaksätta med kardemumma?

Hjortronsylt – gjord på hjortron från Dalarna, gott till gröt.

Tomme-Lisa från Almnäs Bruk – smakrik KRAV-ost av opastöriserad komjölk, passar perfekt till grovt bröd.

Himmelsraften från Oviken – hårdost gjord på opastöriserad komjölk, med balanserad sälta, tydlig nötighet och

lång eftersmak.

Himmelsraften Extra – som ovan fast med än mer lyxig och komplex smak.

Myse från Örtagård Öst – återhämtningsdryck gjord på vassle från Oviken och kallpressade bär från Jämtland.

 

Kontakta Grönsakshallen Sorunda för mer information om produkterna i Smakriket. 08-506 258 00