DSC_7699 DSC_7670

Ölglas har trots frekvent användning haft låg prioritet på krogen. Smörgåsbord har uppdaterat sortiment och kunskap tillsammans med glastillverkaren Spiegelau.

– Ölglas ligger 20 till 25 år efter utvecklingen jämfört med vinglas, säger Kornel Dura från den tyska kvalitetsglastillverkaren Spiegelau/ Riedel. När det gäller vin väljer många olika glas för rött och vitt, och ibland även olika glas beroende på druvsort. När det kommer till öl verkar många tänka att ”en öl är en öl”. Men det är stora förändringar på gång. Mikrobryggeritrenden har skapat intresse i både konsumentledet och hos ölintresserade krögare.

Så vad är då ”bra” glas? Det finns många tekniska aspekter. Färgen på glaset skvallrar om hur rent råmaterialet varit. Spiegelaus glas är helt transparenta. I enklare glas finns en färgton kvar. Tjockleken på godset påverkar upplevelsen i munnen. På billiga glas finns en ”spagetti-kant” kvar runt öppningen, en restprodukt från en billig framställning. På Spiegelauglasen skärs istället kanten med laser och är slät.

Men den kanske viktigaste skillnaden på bra glas och vanligt glas är smaken och doften på drycken som serveras. Kornel har förberett en provning för gänget på Smörgåsbord.

Hälften av en flaska lager hälls i ett standard ölpubsglas och hälften i ett Spiegelauglas. Samma öl doftar helt olika i de två glasen. Även smaken är helt annorlunda.

– Nu när fler och fler krogar har ett genomtänkt ölsortiment så känns det självklart att tänka lite när det kommer till glasen, säger Tanja som arbetar med inköp på Smörgåsbord.

– Det här är vedertaget inom vinvärlden, hur glasen påverkar smak, doft och utseende. Detsamma gäller öl.

Provningen fortsätter med ett veteöl, en IPA och en mörk belgisk ale. Största sensationen är Spiegelaus nya IPA-glas* som lanserades i Sverige i maj. I ölkretsarna har glaset diskuterats och testats flitigt under snart ett halvår. Designen är delvis hämtad från ett vinglas med en kupa som fångar och koncentrerar dofterna. Trots att glaset inte ser så stort ut rymmer det hela 540 ml.

– Det är lagom stort för en 33-cl flaska, säger Kornel och poängterar att om man fyller hela glaset så fångas inte dofterna.

*3:e glaset från vänster på bilden ovan till vänster.

 

Nukleringspunkter

 

Tanja Küller, Smörgåsbord

Tanja Küller, Smörgåsbord

En del glas har punkter, eller ringar i botten av glaset, som görs med laser. Dessa punkter gör det lättare för bubblor att bildas. När bubblorna formats stiger dom till ytan och försvinner. Det förekommer också att punkterna är placerade i ett visst mönster som gör att bubblorna får en elegant rörelse på väg mot ytan. Nukleringspunkter finns både i champagneglas och ölglas.

– Generellt sett kan man säga att det finns två skolor om nukleringspunkter, en del tycker att dom är bra och andra tycker att dom är dåliga,

säger Tanja och förtydligar.

–Man får välja, smak eller utseende? Stigande bubblor gör att drycken ser godare ut. Å andra sidan är bubblorna i drycken där för att den ska smaka godare.