dsc_0593_lagupplost

Irene Gidlund Granqvist, kostchef på Danviken sålde vinnarsenapen på Danvikshems julmarknad tillsammans med egenkokta marmelader, mjuka kakor, ingefärskakor, fruktbröd och pomeranslimpor.

Äldreboendet Danvikshems med kostchef Irene Gidlund Granqvist tog hem segern Krogs senapstävling.

Det var sjätte året i rad som Krog arrangerade tävlingen Årets senap. I år var konkurrensen om förstaplatsen extra hård med hela 24 bidrag. Syftet med tävling som arrangeras i samarbete med Grönsakshallen Sorunda, Smörgåsbord och senapstillverkaren Lissellas, är att lyfta fram hantverkskunnandet i branschen.
Juryn, bestående av Jens Linder, kokboksförfattare, Mats Karlsson, inköpare på Grönsakshallen Sorunda, Magnus Svensson, kreativ ledare på RestaurangAkademin, Robin Furu, Smörgåsbord samt ordförande LiseLotte, alias Lissella, Dahlin, senapstillverkare började arbetet strax efter klockan åtta på morgonen på Grönsakshallen Sorunda. De 24 tävlingsbidragen hade arrangerats i små, numrerade smakkoppar och varje jurymedlem valde ut sina favoriter utifrån parametrarna utseende, doft, smak och övrigt.
Runt tiotiden hade juryn enats om cirka 12 bidrag som tog sig vidare till final.
-Det är svårt att bedöma senap jämfört med att bedöma vin, choklad eller kaffe, sa Magnus Svensson i pausen och förklarade hur varje senap är en enskild produkt med egna smakparametrar.
Efter intensiva gemensamma överläggningar i juryn, fortfarande utan att veta vilka restauranger som skickat in de olika bidragen, lyckats juryn enas om första, andra och tredjeplatsen.
Vinnare blev kostchefen Irene Gidlund Granqvist på Danvikshem, i Nacka utanför Stockholm och så här löd juryns motivering: Vinnarens senap har en harmonisk doft, gyllenbrun färg, fin konsistens och en rejäl styrka.
På andraplats hamnade Kokkonsten Matstudion i Dalarna med motiveringen:
En välbalanserad senap, med fruktig och trevlig smak. Och slutligen på tredjeplats kom Mikael Kuhne, Vålkojan med motiveringen: En senap som har en lätt julig doft, mycket söt och slät senap som förgyller julskinkan.

Recept Danvikshems julsenap

Colmans senapspulver 455 gram= 1 burk
Gult senapsfrö 350 gram
Svart senapsfrö 350 gram
Tapiokapulver 100 gram
Kokande vatten 1,5 liter
Mörkt muscovadosocker 500 gram (+1dl vatten)
Salt ½ deciliter
Äppelcidervinäger 1,5 deciliter
Strösocker 3 deciliter
Rapsolja 2 deciliter
Limecest från två frukter
Apelsincest från en frukt

Arbetsbeskrivning
Mixa senapsfröna i en Robot Coupe till önskad storlek.
Blanda senapsfrön, senapspulver och tapiokapulver i en bunke, häll det kokande vattnet över blandningen, och rör om.
Täck med en handduk och låt blandningen svalna till rumstemperatur.
Blanda muscovadosockret med en liten mängd varmt vatten så att det löser sig.
När senapen svalnat smaksätts den med salt, muscovadosocker, strösocker, äppelcidervinäger, det rivna skalet av citrusfrukterna till lagom smakbalans.
Tillsätt till sist rapsoljan.
Låt senapen vila en stund och smaka sedan av.
Senapen bör mogna i kyl i cirka en vecka.