Robin Furu och John Hertz

Robin Furu och John Hertz

The Green Egg har landat i Sverige och på Eriksbergs catering tar man grillsmaken ett steg längre. Smörgåsbord har alla modeller av den nya grillen.

Ett grönt ägg har landat på spisen på Eriksberg Catering. Det är ungefär en halvmeter högt och trots att termometern på locket visar 225 grader syns ingen rök. Det är lite ”space invaders” över The Green Egg – speciellt i kontrast mot den klassiska franska spisen. John Hertz, köksmästare och andra generationens krögare på Eriksberg Catering, såg ägget för första gången på nätet för något år sedan och fick syn på modellen igen när han senast besökte Smörgåsbords lokaler vid Gärdet i Stockholm. En riktig kolgrill var något som intresserat honom en längre tid.

– Vi har tittat på andra grillmodeller tidigare, säger John, men ventilationskrav och utrymmen är begränsade. Den lilla modellen av the green egg är portabel och kan tas fram vid behov. Och i jämförelse med andra grillar är den en billig lösning.

– Just nu håller vi på att kalibrera oss. Vi provar oss fram, säger John. Dagen innan använde han grillen till en förrätt för 70 personer, en algrimmad skreitorsk serverad med ostronjuice och sobanudlar. Det gick bra, han gillar att man kan grilla utan avbrott, maten fastnar inte och man slipper skrapet som ofta blir med vanliga grilljeringspannor. The Green Egg håller en jämn temperatur. Fast mest gillar han nog smaken.

John plockar två skivor helstekt hjort som förberetts till en beställning och lägger dom på gallret som börjat vitna av värmen. Tio sekunder på vardera sida och ett par snitt på skärbrädan. Den äkta grillsmaken sitter där, trots den extremt korta tiden på grillen.

The Green Egg

The Green Egg

Robin Furu som tagit in hela The Green Egg-serien till Smörgåsbord förklarar hur den fungerar.

– The Green Egg är inte en vanlig grill eller bbq utan en kombination av grill, ugn och rök, säger han. Med rätt teknik så ska du kunna grilla en kyckling på 80 grader.

Det finns många olika tillbehör. John på Eriksberg har köpt till två – ett riktigt bra gjutjärnsgaller och en baksten.

Kanske det viktigaste ändå är kolen. Till The Green Egg finns ett speciellt ”Lump”- kol gjort av ek och hickory.

– Den ryker lite precis när du tänder den, sedan är det nästan ingen rök alls, säger John

och berättar att när kolen brunnit ut är det nästan ingen aska kvar heller.

Så hur använder man den? John lägger lite kol i botten, tänder med en gasbrännare och lägger på resten av kolen. Totalt använder han runt 1 1/2 liter kol. Ungefär tio minuter senare är grillen klar att användas.

Tändvätska rekommenderas inte. Robin har kollat med importören.

– Det var lite som att svära i kyrkan, säger han.

www.smorgasbord.com 08-545 126 00

www.smorgasbord.com
08-545 126 00