Bistro Rigoletto på Kungsgatan gick från betong skal till klassisk bistro på drygt tre månader. Redan efter de första dagarna kändes det som om den alltid funnits där.

Känslan när man kliver in på nyöppnade Bistro Rigoletto på Kungsgatan är att den alltid har funnits här. Några gäster hänger i baren, andra tar en matbit sådär på eftermiddagen i matsalen och någon sitter med en kaffe. Det är krögarfamiljen Ahlboms femte krog och Sören och Jesper Ahlbom, har anledning att känna sig nöjda. Det har gått fort från betong till klassisk bistro.

– Att bygga en krog ska väl ta sådär tre månader, säger Sören Ahbolm och tittar på Jesper.

– Fast det här är vår första krog från ”betong”. På dom andra krogarna har vi tagit över lokaler där avloppsstammar och fläktsystem redan funnits, lägger Jesper till.

Byggprocessen för Ahlbomarnas del började vid årsskiftet men det första mötet med SF var för två år sedan. SF, som skulle bygga om sin biograf, ville erbjuda sina gäster en större helhetsupplevelse.

– De ville ha en tillgänglig och levande mötesplats. Här kan man träffas före och efter ett biobesök säger Jesper, som också ser fördelarna med långa öppettider.

Man vill ju ha ett ställe som lever hela dygnet. Här behövs det nästan inte lås på dörren

– Man vill ju ha ett ställe som lever hela dygnet. Här behövs det nästan inte lås på dörren, säger han. Bistro Rigoletto är öppet från tidig frukost till sena natten, stängt sådär 40 timmar i veckan. Under tiden som SF byggde om mejslades Bistro Rigoletto fram på pappret med hjälp av arkitektbyrån Koncept. Köket ritades av företaget Kökspennan och Smörgåsbord fick uppdraget att leverera all utrustning till kök, bar, matsal och disk. Nästan allt är skräddarsytt berättar Mikael Nyström på Smörgåsbord.

– Bardisken är 10 meter lång och det hänger på ett par millimeter för att den ska passa, säger Mikael.

När byggprocessen började för Ahlbomarnas del vid årsskiftet var det mesta av utrustningen redan beställd. Och trots den snabba byggprocessen finns det många detaljer som förstärker helheten. Borden är till exempel täckta av Tärnsjöläder som med tiden kommer att få en fin patina. Mönstret i de sammetsröda sofforna återfinns etsat i speglarna på väggarna. Det svartvita golvet är lagt efter samma mönster som på Sergelstorg.

– Vi var tvungna att kapa varje platta på diagonalen, säger Jesper.

Till bardisken, barhyllorna och andra detaljer har det använts inte mindre än ett och ett halvt ton mässing. Längst in i ett hörn av baren står två enorma vinkylar som rymmer 1120 flaskor vin. Kökspennan hade ritat in vinkylar där men hur dom skulle se ut var inte bestämt.

– Dom har vuxit fram under resans gång, säger Mikael och berättar att det varit många inblandade. Kravet var att de skulle smälta in i väggen och ha olika temperaturzoner.

– Det är Kema som byggt dom, säger Mikael som rutinerat överlät själva processen med att få kylarna på plats till Thomas Furu på Smörgåsbord. Torsdag den 26 april hade SF sin stora kändispremiär med över 700 gäster. Nästa dag, bara ett par timmar efter att de sista gästerna gått, öppnade Bistro Rigoletto på riktigt.

– En otroligt trevlig öppning, att börja smårulla med en frukost, säger Jesper.