DSC_7589 I slutet av sommaren öppnade Racamaca på Södermalmi Stockholm. Smörågåsbord hjälpte krögarna Rasmus och Mattias med ett kompakt minibarkök.

– Jag önskar att det fanns en manual i hur man öppnar en krog, säger Rasmus Langer där han står mitt i byggdammet med tumstocken i ena handen. På väggen till det som ska bli ett av stans mest kompakta barkök är olika mått nedklottrade, bänkar, diskmaskin, blandbatteri och mycket annat. För några månader sedan var det här ett litet sushihak. Rasmus och kompis-kollegan Mattias Bratt hade närt drömmen om ett eget ställe länge, när annonsen på Blocket dök upp. De var väl förberedda, hade bildat ett gemensamt handelsbolag året innan och börjat skrapa ihop till ett startkapital. Och dom har bägge över tio års erfarenhet från branschen, Rasmus från bland annat Urban Deli och Mattias senast som souschef på Hornhuset. Men att bygga krog är ändå något annat.

– Man kan utveckla koncept i tankarna men här har vi låtit krogen utvecklas efter lokalen, säger Rasmus.

Dom drömmer inte om stjärnor i Guiden, däremot om stamgäster, vänner, god mat och skön stämning. Att bygga krog handlar naturligtvis också om vilken budget man har. Rasmus och Mattias gör mycket själva. Och många vänner har ställt upp i byggprocessen. En illustratör i området ska ta hand om helhetsintrycket och göra målningar på väggarna. Plattsättaren visade sig också var glasblåsare och ska göra armaturen i taket. En annan kompis är musikproducent och har sin studio i närheten. Han ska fixa ljudet.

För Robin på Smörgåsbord, som levererar den kompakta kökslösningen, är byggdammet vardag då han spenderar många timmar på olika byggmöten, från stora hotell till små restauranger.

– Det är roligt med små krogar där jag får träffa den som ska jobba i köket, säger han. På stora byggen är det oftast konsulter som ritat köket och Robins jobb blir att leverera det som beställts. Han och Rasmus känner varandra då bägge jobbat på Hötorgshallen för ett par år sedan. Från början tänkte Rasmus och Mattias bara köpa en ugn men dom lät istället Smörgåsbord skräddarsy en kylbänkslösning med integrerad diskho, disk och kylränna.

Den ursprungliga ugnen ersattes en mindre modell till halva kostnaden.

– Just när det gäller kök är det svårt att göra det bra med gamla grejer. Det blir en massa skarvar. Nu kunde vi få det precis som vi vill ha det, säger Rasmus.

I slutet av april hade dom sitt första möte med Robin. Tillsammans gick dom igenom planlösningen – fördelning mellan diskhoar, arbetsytor och liknande. Att alla tre har köksbakgrund och att Robin vet vad som finns att tillgå i form av olika diskhoar och bänklösningar underlättade också. Samma dag gjorde han en ritning. Ett par veckor senare går dom igenom detaljerna en sista gång innan Robin skickar iväg beställningen till tillverkarna.

Och i mitten av juni levererades alltihop.

– I vanliga fall tar vi hand om monteringen också, säger Robin men för att spara lite pengar tog Rasmus och Mattias hand om det själva istället.

En dryg månad senare är byggdammet borta. I entrén står den specialbyggda kylbänken med en nedsänkt diskho för diskbackar. Det har varit långa dagar

för Mattias och Rasmus men nu återstår bara detaljer. I den gamla sushikylen som står på bardisken ligger redan lite spanska och italienska charketurier. Och det är bara en vecka kvar till öppning. Hur har byggprocessen varit?

– Det har varit jävligt kul även om det är lätt att glömma bort det roliga. Det är lätt att stirra sig blind på detaljer, säger Rasmus och tillägger att ”hade vi vetat hur vi ville ha det från början – så hade vi kunnat göra det på fyra veckor.”

På mindre krogar, där krögarna själva bestämmer allt, är det här en vanlig process. På större byggen är det oftast en arkitekt inblandad.

– Min roll är mer att ge förslag – så här kan man göra, säger Robin och tar den nedsänkta diskkorgslösningen på Racamaca som exempel. En speciallösning som han presenterade för Rasmus och Racamaca.

www.smorgasbord.com 08-545 126 00

www.smorgasbord.com
08-545 126 00