Det går fort i restaurangbranschen. Det som är nytt idag är hopplöst passerat imorgon. Smörgåsbord tar en titt i backspegeln. Objects in mirror appear closer than they are.
Experimento
”Runt 2007 pågick ett intensivt experimenterande med olika upplägg och serveringsformer. Skedar på rad på uppläggningsfat, rök i glas, penslade tallrikar och utdragna krämer. El Buli la ribban vid ozonlagret och det kokades ägg på 65 grader.” ANGELA BÄCKSTRÖM
Latte-eran
”Jag minns när det stora Duralex-glaset slog igenom i mitten av 90-talet. Från början var det bara orginalet, Duralex men snart kom liknande kopior. En tid kändes det som om alla hade dom. Beställde du en cafe au lait eller en drink så serverades den i ett Duralexglas. Och på lunchrestaurangerna användes det som vattenglas. Den låga modellen, som vattenglas till vinet på en lokal taverna, tycker jag fungerar bäst. I början av 2000-talet lades fabriken ner, men idag är dom tillbaka.” ROBIN FURU
Asymetriskt millenieskifte
”Efter den extravaganta stilen i slutet på 90-talet kom en asymetrisk stil med trekantiga tallrikar och spejsade former. Lite japaninspirerat, man blandade rött och svart och typ en liten guldsked. Titta i en porslinskatalog från den tiden. Tyskarna har det fortfarande…” TANJA KÜLLER
Hemma hos…
”Jag minns hur krogarna runt 2009 började gå ifrån den lite striktare ”fine dining”-känslan och istället skapa en mer personlig ”hemma hos”- känsla. Lite 70-talskänsla med orangea grytor där gästen ska ta själv. Man vill att mer ska ske i matsalen, till exempel flambering och tranchering. Den rykande plankan fick en revival… Samtidigt återlanserade Gustavsberg porslinet Berså och Gense lyfte fram bestickserien Fokus.” HANNA GYLLENSTIERNA
Dallas
”Jag minns 2006 när Janne på Barkonsult visade mig glaset Hobstar. ”Vad tror du om det här” frågade han. Jag sågade det, men han tyckte jag skulle ta med det till kontoret. Det hamnade på mitt skrivbord och alla kollegorna som gick förbi skakade på huvudet. Men efter ett par veckor började jag tycka att det var ganska snyggt och alla andra på Smörgåsbord började också tycka om det, så till slut hamnade det i vårt showroom. Det var början av Dallas-trenden. Så småningom kom även vinglas, champagneglas och cocktailglas med kristallmönster. ” MIKAEL NYSTRÖM
Down the memory lane med Thomas Furu
Thomas Furu startade Smörgåsbord 1997 och arbetade dessförinnan på Arvid Nordquist. Stenkoll på utrustning men sätt plus/minus tre år på årtalen.
1984 – Sparis i kors
Stora tallrikar och små portioner. När ”Nouvell Cousine” eller ”det nya franska köket” når Sverige blir det synonymt med korslagda sparrisar och små portioner. Tanken att handla de bästa råvarorna på marknaden på morgonen försvann på vägen.
1989 – Cross-over tar över
Wok-pannan kommer hårt och intresset för det asiatiska köket växer. ”Cross-over” blir inom några år ett nytt begrepp och nästan lika fort ganska illa sett. En del kallar det ”fusion” och belackarna kontrar med ”confusion”.
1990 – Nappflaskornas avantgard
Nappflaskorna kommer till Sverige. De fylls med örtoljor, olivolja, balsamico om mycket annat. Dessertsåsen, typ den traditionella hallonspegeln, ersätts med spretiga Miró-streck som känns väldigt avantgardistiska.
1991 – Bara Cest utan skal
Det platta cestjärnet kommer till Sverige från USA. Det blir snabbt en succé och får en självklar position i köken.
1993 – Smörgåsdiskus
De färgade plastkorgarna för sandwich och stora mackor blir högsta mode i Stockholm och börjar till och med säljas på Designtorget. Ett par rejäla hörlurar till din bärbara CD-spelare och en stor vuxenvälling och du är hemma.
1995 – Taco-hippt
Taco-korgen, som man kan sänka ner i frityroljan och göra typ fem tacos med, kommer till Sverige. Aldrig förr har så många kockar stirrat ner i fritösen och otåligt sneglat på misse-listan.
2005 – Barens nya kläder
Cocktails, och egentligen hela bartenderyrket, går in i en ny revival. Flair bartenders och tradtionella kaptensjackor ersätts av den nya tiden mixologer med bitters tatuerade på underarmarna. Bar-is blir en konst.