Curt Malmquist, en av Smörgåsbords leverantörer  tillsammans med Susanne Ceder, innesäljare på Smörgåsbord

Curt Malmquist, en av Smörgåsbords leverantörer tillsammans med Susanne Ceder, innesäljare på Smörgåsbord

Det finns en uppsjö etikettregler för hur bestick ska hanteras vid det dukade bordet. Men hur ska man tänka när man köper nya? Smörgåsbord guidar i den rostfria djungeln.

Valet av bestick är varken det första eller det svåraste när man öppnar ett café eller en restaurang. Många krögare och restaurangchefer kommer till Smörgåsbords lokaler vid Gärdet i Stockholm och gör en provdukning för att få en känsla för helheten och inte minst känna på utensilierna.

– Besticken väljer man sist, efter att man har valt tallrik och glas, säger Susanne Ceder, innesäljare på Smörgåsbord. Ett tips innan man tar beslut är att försäkra sig om att besticken även kommer att tillverkas i framtiden.

– Smörgåsbord meddelas av tillverkarna minst tre år innan en serie tas ur produktion, berättar Susanne.

Så hur ska man då välja? Först gäller det att analysera behovet. Hur kommer maten att serveras? Behövs särskilda köttbestick? eller särskilda fiskbestick? Vad behövs till desserten?

– Förr var det vanligare med flera sorters bestick, säger Curt Malmquist, en av Smörgåsbords leverantörer. Han har nära 30 års erfarenhet från branschen och vet det mesta om bestick.

– I Sverige hade vi bestickserier som tillverkades i tre olika storlekar, förrätt, varmrätt och dessert. På kontinenten hade man bara två. Och på de riktigt tjusiga restaurangerna var det naturligtvis silver som gällde, fortsätter Curt. Sedan dess har mycket hänt. Matsalarna har blivit mindre formella och en stor del av europas produktion av bestick har flyttat öster ut.

Vackra skedar hittar du på Smörgåsbord

Vackra skedar hittar du på Smörgåsbord

– Alla söker det billigaste alternativet i förhoppningen om att det ska var lika bra kvalitet som det dyrare alternativet, säger Curt. För ögat är det naturligtvis svårt att avgöra kvalitén på rostfritt stål. Generellt sett finns det två kvaliteter, 18-0 och 18-10. 18-0 är billigare och innehåller 18 procent krom. 18-10 är den dyrare varianten, den innehåller också 18 procent krom men är förstärkt med 10 procent nickel.

– Nickel är dyrt men gör att besticken står emot rostangrepp bättre. Ytan blir hårdare och när dom poleras får dom en finare finish, säger Curt. Undantaget är knivar som aldrig innehåller nickel eftersom metallen blir då för hård för att smidas. Men bestickvalet handlar också om stil och design. Det finns inget rätt eller fel men dom ska naturligtvis förstärka restaurangens övergripande profil. Och inte minst maten. Soppan smakar bättre med en rund sked än en spetsig. En alltför stor gaffel sabbar en lätt sallad. En stor tesked till en liten espressokopp är irriterande.

– Vi har runt 20 serier i lager som alltid finns hemma,  säger Susanne och berättar att Smörgåsbord har över 28 leverantörer som alla har flera olika bestickserier. Alla dessa finns i beställningssortimentet. Plus några till.

– Det är lite vår grej, vi tar fram det som kunderna vill ha, fortsätter hon och visar en modell som är väldigt populär just nu: Vintage. Den har en fin retrolook, känns gedigen och traditionell. Och är skön att hålla i handen.

– Det finns två typer av skaft, ballong och massiva skaft, säger Curt. En kniv med massivt skaft är den absolut vanligaste, mycket beroende på att en sån kniv är betydligt billigare att tillverka då hela kniven smids i ett stycke*. Till knivar med ballongskaft smids bladet för sig och skaftet görs separat av två utstansade skafthalvor (oftast i 18-10 kvalitet), som löds ihop och sen sammanfogas med bladet. Skaftet kan sen fyllas med en typ av sand för att få den rätta balansen. Knivar med massiva skaft är tunga i sig själva.

I slutänden är det oftast dock känslan som styr valet. Exakt vad som gör att vi faller för ett bestick framför ett annat är svårt att säga och högst individuellt.

– Många gillar känslan av tunga bestick, säger Susanne men betonar att det viktigaste är helheten.

– Man får en känsla när man provdukar, vad som passar ihop, utrymmesmässigt, stilmässigt och att det känns funktionellt.

* Utom dom allra billigaste besticken där hela besticket stansas ur en plåt.

 Ta vacker sked i hand www.smorgasbord.com


Ta vacker sked i hand

www.smorgasbord.com