Hur kan en nyfödd krog kännas klassisk redan när den öppnar? La Colline byggdes på tio månader men kommer troligtvis stå sig i hundra år.

”Tar det verkligen tio månader att öppna en krog?”, frågade Macdonald Lundgrens vänner, när han strax före årsskiftet 2017 köpte restauranglokalen på Götgatspuckeln i Stockholm och satt öppningsdatumet på La Colline till den 1:a september. Lundgren driver sedan drygt tio år Tranan vid Odenplan, och har en gedigen bakgrund från hotell- och restaurangbranschen, både i Sverige och utomlands.

Fronten på baren är en emalj av konstnären Helena Leander Åkesson. Bardisken är av Ekeberg marmor.

– Ja, det gör det. I vart fall om allt ska specialtillverkas. Bord, stolar, lampor, fönster, dörrar… Först ska ju sakerna ritas, och sedan ska dom byggas också…, fortsätter Macdonald. Han sitter vid det höga barbordet i ett hörn av La Collines matsal, blickar ut över baren och de dryga 80 sittplatserna och tänker tillbaka på processen.

– Redan innan jag köpte krogen kollade jag med Simon Petters (köksmästare) och med Anna Mellfors (sommelier) och sa att  om inte ni är med så gör jag inte det här, säger han väl medveten om personalens betydelse för krogens identitet.

– Vi ville skapa ett modernt brasseri, men inte nischa oss till något specifikt land, fortsätter Macdonald. Han anlitade den kända inredningsarkitekten Jonas Bohlin, som i samarbete med designbyrån DinellJohansson, står bakom inredningen.

Jonas var dock inte tillgänglig förrän i mitten av februari så Macdonald började byggprocessen med köket och utrymmena bakom.

– Jag hade mitt första möte med Robin på Smörgåsbord i början av januari.

De gick tillsammans igenom köksritningen. Macdonald hade bestämt sig för ett kök av märket Palux.

Det ska vara en skön och välkomnande atomosfär, som på Tranan. En salig blandning av folk – från punkare till direktörer.

– För ett par år sedan satte jag in ett billigt kök på Tranan. Det var det mest idiotiska jag någonsin gjort. Jag fick riva ut det tre år senare, säger han.

Smörgåsbord installerade köket och diskrummet runt midsommar, cirka två månader före öppning. Simon kunde börja provlaga och Macdonald kunde fokusera på resten av byggprocessen.

Inredningen andas Jonas Bohlin. Här finns de golvfasta borden med iläggs-
skivor som han skapade för Rolfs kök, men även en helt ny stol ”La Colline”, klädd i Tärnsjöläder. Lamporna är från Örsjö plus någon ny specialtillverkad modell – även den döpt efter restaurangen.  Linoljemålade pärlspontväggar i en ljus grågrön ton och ett gediget ekgolv från Siljan. Direkt innanför dörren finns en hästskoformad bardisk i svensk marmor och bakom den ett par riktigt stora vinkylar.

 

– När väl kylarna är fyllda så slipper man springa så långt under service. Jag tror vi har runt 450 viner. Anna började köpa vin redan i januari, det finns många små rariteter som tagit slut hos andra, säger han.

Även vinkylarna och inredningen till baren har Smörgåsbord levererat.

– En annan bra grej med Smörgåsbord var att vi kunde beställa allt, och ha det hos Smörgåsbord, tills allt var färdigbyggt. Det var pallvis med grejer, glas, tallrikar, utrustning…

Någon vecka efter öppning började man även med lunchserveringen. Det är samma meny som på kvällen. Och snart hoppas Macdonald att även börja servera brunch.

– Jag vill ha med baren också. Vi gör det här tillsammans. Maten. Drinkarna. Musiken. Personalen måste få utrymme för sin kreativitet. Det är en del av vad som gör krogen modern och levande.

– Vi vill inte var pretto men proffsiga. Det ska vara en skön och välkomnande atomosfär, som på Tranan. En salig blandning av folk – från punkare till direktörer.

 

 

www.smorgasbord.com
08-545 126 00