MAGNUS JOHANSSON, KÖKSMÄSTARE PÅ HOTEL SKEPPSHOLMEN VANN TÄVLINGEN ÅRETS JULSENAP 2011

Det var en mycket glad Magnus Johansson som klev ut i matsalen på Hotell Skeppsholmen och tog emot första priset: En Robot Coupe till ett värde av cirka 11.000 kronor samt en vandringspokalen i form av en mortel att kröna Hotell Skeppsholmens julbord.

Tävlingen är öppen för alla inom hotell och restaurangbranschen arrangeras av Stockholm Krog i samarbete med Grönsakshallen Sorunda, Smörgåsbord och senapsvärldmästarna LissElla syftar till att främja yrkeskompetens och hantverket i branschen.

Tidigare under dagen hade juryn bestående av Liselotte, Liss Ella, senapstillverkare, Magnus Svensson, kreativ ledare pårestaurangakademin, Mats Karlsson, Grönsakshallen Sorunda, Andreas Hedlund, konsult samt Jens Linder, matskribent provat sig igenom alla tävlingsbidragen och bedömt dom utifrån parametrarna: utseende, doft, smak, konsistens och övrigt. Magnus bidrag vann i hård konkurrens. Juryn motivering lyder: En rolig senap med fin konsistens och lockande utseende med olika sorters senapsfrön. Bra balans mellan sötma och syra. Fruktig smak och inte för stark eller för svag. En trevlig julsenap med touch av julkryddor.

 Och det vinnande receptet:

1,25 dl bruna senapsfrön

1,25 dl gula senapsfrön

0,25 liter 1.2.3-lag

Spola fröna för att få bort den beska smaken.

Blanda med 1.2.3-lagen

0,5 dl gula senapsfrön

kryddpepparkorn

nejlikor

mald ingefära

Krossa fröna och kryddorna och blanda med sockret.

1,25 dl socker

2 dl colemans senapspulver

salt

Rör samman allt och låt mogna i kyl ett par dagar.