Fler och fler restauranger satsar mer på inredningen och miljön. Ett av favoritmaterialen för att skapa en exklusiv känsla är marmor. I Smörgåsbords värld finns inte bara Carrara. 

Marmor är ett exklusivt material och har nästan alltid varit det. Det används i såväl gamla grekiska statyer daterade till långt före Kristi födelse men återfinns givetvis även i kyrkor, palats, offentliga miljöer och andra miljöer som är skapade för att göra intryck. När det gäller restaurangmiljöer känns materialet lika tidlöst som en klassisk Dry Martini. 

Kanske ligger en del av stenens skönhet i materialets inneboende kontraster – hårdheten jämfört med dess porösa och ömtåliga sida. Marmorns formbarhet gör den naturligtvis också till ett tacksamt arbetsmaterial. 

Robin Furu, Smörgåsbord, har levererat en Verdi Alpimarmor till nyöppnade vinbaren Grus Grus vid Odenplan.

Thomas och Robin Furu på Smörgåsbord har under de senaste tio åren använt marmor i åtskilliga restaurangmiljöer.

– I Stockholm är Carraramarmorn väldigt populär. Den har nästan blivit synonym med stenmaterialet, säger Robin och lägger till att det finns många andra marmorstenar; Arabescato, Cedar och Portoro, som kanske skapar ännu mer wow-känsla.

I Stockholm är Carraramarmorn väldigt populär. Den har nästan blivit synonym med stenmaterialet

– Man kan använda marmor i alla möjliga olika miljöer. I köksmiljöer, till bakbord, barer, bord, arrangerer, säger han och påminner om materialets temperaturkänslighet. Om du har värmt upp en marmorsten i exempelvis köksluckan och häller kallt vatten över den finns en risk för att den spricker. 

Smörgåsbord arbetar sedan ett par år med en egen fabrik i Italien. Byggprocessen för exempelvis en bar i marmor ser inte så annorlunda ut jämfört med vanlig byggprocess. Robin gör en noggrann måttagning efter att layouten är bestämd. I Italien bryts marmorn i stora stenbruk, till enorma klossar på cirka 30 ton. De transporteras till en stenhandlare och sågas upp i skivor i varierande tjocklek, ungefär som på en brädgård. Från en sådan stenhandlare köper Smörgåsbords producent in sin marmor.

– Du kan se hantverket i olika detaljer, säger Thomas och tar ett vanligt cafébord som exempel. Ett helt fyrkantigt bord är billigare än exempelvis ett runt bord. Men ett fyrkantigt bord är också mycket känsligare – hörnen blir ofta utsatta för stötar. 

– Har du ett runt bort, och ger kanten ett lätt rundning, alltså slipar bort den 90 gradiga vinkeln, så får du ett bord som klarar restaurangmiljön mycket bättre, säger Thomas. 

Varför har marmor blivit ett så populärt material i restaurangmiljöer under de senaste åren?

– Det vi ser är att krögarna satsar mycket mer på inredningen idag än för ett par år sedan, säger Thomas. Konkurrensen är tuff mellan krogarna. 

– Sedan är ju sten ett väldigt vackert material, avslutar han.