Johanna Johansson, Smörgåsbord

Johanna Johansson, Smörgåsbord

För ett café är espressomaskinen närmast obligatorisk. Kommer juicetrenden göra centrifugen lika nödvändig? Smörgåsbord har utrustningen för att få loss vitaminerna.

– Det är inte bara juicebarer som börjat servera juice, säger Johanna Johansson på Smörgåsbord och nämner exempel på både livsmedelsbutiker, servicebutiker, caféer och restauranger som är med i utvecklingen. Och naturligtvis, som den trendkänsliga nation Sverige ändå är, sätter vi genast igång med att jämföra och analysera. Den här gången är det inte Arabica och Robusta utan frukt jämfört med grönsaksjuice, pressat jämfört med centrifugerat. Ska man boosta eller detoxa?

På Smörgåsbord märker  man av trenden genom en ökad försäljning av centrifuger och citruspressar.

– Förra veckan sålde vi tre maskiner till nyöppnade Strå och veckan före det sålde vi en maskin till en centralt belägen

bistro, säger Johanna. Smörgåsbord arbetar med proffsmaskiner även om man har en devis att alltid försöka jaga rätt på det kunderna önskar. I showroomet på Gärdet i Stockholm har man både klassika citruspressar, mixers och centrifuger. Proffsmaskiner som är gjorda för daglig och kontinuerlig användning.

– Jag tycker det är viktigt med rengöringen av centrifugen. Den måste vara enkelt att plocka isär, säger Johanna. Det ska se snyggt och rent ut där man

arbetar.

– Robot Coupes senaste modell J-100 matar ut avfallet automatiskt till en behållare under arbetsbänken, fortsätter hon. Andra viktiga aspekter när man väljer en maskin för professionellt bruk är att silen inte täpps igen, att maskinen är tyst och har rätt kapacitet.

Så funkar centrifugen!

– På toppen finns en stor mataröppning, där man lägger ner till exempel äpplen eller päron. Robot Coupes maskiner har en automatisk nedmatning till en cylinder som roterar med 3000 varv per minut. I botten av cylindern sitter en rivplåt. Frukten, eller grönsaken, eller örten rivs sönder och pressas ut genom plåten som en klar saft. Avfallet kommer ut på baksidan av maskinen, säger Lars Albertsson och berättar att Robot Coupe har två olika modeller, J80 och J100. Bägge är yrkesmaskiner med väldigt stor kapacitet, industriella induktionsmotorer. J100 är en inbyggnadsmodell vilket innebär att man kan få avfallet att hamna i en behållare under arbetsbänken.

Så funkar pressen!

Presspaket till din Kitchen aid blandare

Presspaket till din Kitchen aid blandare

Det här är den perfekta lösningen för dig som redan har en Kitchen Aid blandare. Det här presstillbehöret, “Juicer and Sauce Attachment” – kan man pressa både ren fin juice med men även få fram tjockare cremer typ fruktmarmelad beroende av vilken storlek på sil man väljer att använda. Tre olika silar följer med paketet som precis lanserats i Sverige. Fördelen med att pressa juice istället för att centrifugera ska vara att man får ut mer av vitaminerna.

 

Klicka här för att se Kitchen Aids presentationsvideo på youtube.

 

 

 

 

 

 

Så funkar mixern!

Alex Andersson, Smörgåsbord

Alex Andersson, Smörgåsbord

Läs tidigare reportage MAXAD MIXER MATAR MINGEL genom att klicka här.

 

 

 

Podcast_icon_grey_1400x1400Lyssna på Krogs podcast om juicebarer.