Hur gör man när varenda kvadratcentimeter av krogen är utnyttjad och det röda vinet på hyllorna blir för varmt? Bistro Jarls krögare Per Nordlind tog kontakt med Smörgåsbord.

När Bistro Jarl fördubblade sin serveringsyta 2003 genom att köpa lokalen bredvid ökade omsättningen rejält. Och den nya cocktail- och champagnebaren blev snabbt ett populärt tillhåll för vuxna som inte glömt hur kul det är på krogen. Men med bra tryck i baren steg också temperaturen i lokalen vilket innebar att de röda vinerna som exponerades i ett specialbyggt skåp blev för varma.

– Jag mådde så dåligt för det där, säger Per Nordlind som driver Bistro Jarl och berättar att han drog sig för att köpa in exklusiva viner. Ska man servera ett vin för över tusenlappen så ska det vara rätt temperatur.

Miljön på Bistro Jarl är intim även om det är högt i tak. Det är tight mellan borden, varenda kvadratcentimeter är utnyttjad i såväl matsal som utrymmena bakom.

– Jag kände att jag måste hitta på något, säger Per som bad Thomas Furu på Smörgåsbord komma och titta på problemet. Tillsammans spånade de på olika lösningar då Thomas föreslog att de skulle bygga in en vinkyl i det platsbyggda skåpet.

– Vi kunde konstatera att lokalen bara hade det här utrymmet och det gällde att utnyttja det till max, säger Thomas som är van att skräddarsy alla möjliga lösningar för restauranger.

– Vi kan bygga vad du vill – det mesta går att lösa, säger Thomas och berättar att processen började med mycket noggrann måttagning. En vinkyl i rostfritt och glas beställdes och därefter monterades det befintliga skåpet ner, hål borrades genom väggen för kylledningarna innan den nya kylen sattes upp. Därefter monterades träskåpets väggar och tak tillbaka och en målare fixade finishen. Arbetet utfördes tidigt på morgonen två dagar för att inte störa service.

– Visst smälter det in bra?, säger Per och berättar att eftersom det är kopplat till centralkylan är det helt tyst. Och under sommarmånaderna när det är 25 grader ute – då är det naturligtvis extra värdefullt. Men så är det ju inte alla krogar som kan erbjuda en Hermitage ”La Chapelle” Jaboulet eller en Brunello di Montalcino, Antinori.