DSC_0574

Alex från Smörgåsbord, Felicia på Proviant samt Liselott Dahlin, alias LissElla.

I syfte att främja gott hantverk i restaurangbranschen arrangerade tidningen Krog tillsammans med Grönsakshallen Sorunda, Smörgåsbord och LissElla tävlingen Årets Senap.

Tävlingen arrangerades för femte året i rad och i år hade arton restauranger skickat in bidrag. Juryn bestående av Liselotte Dahlin, Liss Ellas, Mats Karlsson, Grönsakshallen Sorunda och Magnus Svensson, Restaurangakademin bedömde bidragen utifrån doft, utseende, smak och övrigt. Alla bidragen provades blint.

Till slut kunde juryn enas om både vinnare och andra- och tredjeplats.

Vinnare blev restaurang Proviant. Utöver vandringspokalen vann dom en prischeck på 5000 kronor på Smörgåsbord.

Juryns motivering:

”En vacker senap med len och fin konsistens, en brödig ton och en härlig hetta. Syran balanserar fint mot julskinkan och vidgar munhåleupplevelsen. Cognacen gav senapen en bredd. ”

Silverplatsen gick till Broms, som också hade en mycket fin senap

Juryns motivering:

En mycket söt senap med komplexa smaker från sechuanpepparn, apelsin och ingefära.

Årets bronsplats gick till Grand hôtel
Juryn motivering

”En mycket välgjord och klassisk sötstark senap med fin grovkornig textur.”

Provants sötstarka senap med rostade fänkålsfrön

LissEllas senapspulver 1 liter
LissEllas bruna senapsfrön 2 msk
Rostade fänkålsfrön 2 msk
Ättika ½ dl
Socker 1 liter
Kokande vatten 1 dl
Cognac 8 cl
Salt 2 msk
Matolja ½ dl