Det var en mycket överraskad Rikard Wicklund som avbröt förberedelserna i köket inför kvällens julbordsgäster för att ta emot förstapriset i Stockholm Krogs julsenapstävling: En vandringspokal att pryda julbordet med samt en Robot Coupe R3-3000 – med tillhörande tandad kniv – perfekt för senapsproduktion.

Tävlingen arrangeras av Stockholm Krog i samarbete med Grönsakshallen Sorunda, Smörgåsbord samt LissElla, världsmästare i senap. Syftet är att främja yrkeskompetensen och hantverket i branschen. Tävlingsbidragen bedömdes utifrån parametrarna utseende, smak och konsistens. Alla bidragen provades blint och individuellt av en jury som utsåg fyra favoriter. Efter gemensamma överläggningar kunde vinnaren utses. Startfältet var i år jämnare än förra året.

Juryns motivering

Årets vinnare är en överraskande senap med ett glansigt utseende och spännande kornstruktur. Smaken är differentierad, först blommig och fruktig och sedan en markant styrka. Den är generös och givmild. Den är egen smakresa och kan möta julbordets härliga smaker.

Robin från Smörgåsbord överräcker förstapriset: En grym Robot Coupe R3-3000!

Juryn överlägger, Mats, Liselotte, Jen och Magnus. Yoghurtvatten behövdes mellan provningarna för att hålla smaklökarna på banan.