Mats Karlsson, Grönsakshallen Sorunda, Robin Furu, Smörgåsbord och Liselotte Dahlin, LissEllas senap bakom teamet från Slagteriaktiebolaget: Emilio Torres, Cornelia Wikdahl och Caroline Ekhult.

Juryn var tillslut enig i bedömningen av årets bidrag i Krogs senapstävling. För andra året i rad kammade gänget på Slagteriaktiebolaget hem förstapriset: 5000 kronor på Smörgåsbord samt Krogs vandringspokal.

Redan strax före klockan åtta på morgonen på fredagen den 5 december dök de första jurymedlemmarna upp på Grönsakshallen Sorunda laddade och mentalt förberedda på att sniffa, gurgla och analysera årets alla senapsbidrag. Ett par av tävlingsbidragen var tvungna att uteslutas på grund av att de innehöll färdigköpt senap, vilket inte är tillåtet.

Juryn, Jens Linder, matskribent, Magnus Svensson, RestaurangAkademin, LiseLotte Dahlin, senapstillverkare, Mats Karlsson, Grönsakshallen Sorunda samt Robin Furu, Smörgåsbord, fick alla bidragen presenterade i små transparenta glas och bedömde bidragen utifrån utseende, doft, smak och övrigt. Var och en listade sina tre favoriter som efter en gemensam sammanställning gick vidare till ett finalheat då juryn gick igenom bidragen igen och ställde styrkor mot svagheter innan vinnaren kunde utses.

Att göra en riktigt bra senap är något av en konst och svårigheterna kanske framkommer tydligast i juryn överläggningar. Årets bidrag var alla ganska milda i sin senapssmak. Konsistenserna varierade väldigt mycket – från väldigt lös till hård kräm. Valet av vinäger, eller syra, i senapen är också ett återkommande samtalsämne för juryn – dunkvinägern lynchas till förmån för exklusivare syror.

Efter ytterligare överläggningar hade juryn två finalister, den ena med bra doft och fin touch av julig apelsin och den andra med en balanserad smak med touch av äpple och fint utseende.

Juryns motivering lyder:

En mild senap med finkornig textur och en ren och frisk smak med inslag av äpple.

Strax före lunchrusningen på Slagteriaktiebolaget fick Caroline Ekhult avbryta förberedelserna för att tillsammans med sitt köksteam ta emot Krogs vandringspokal och en check på 5000 kronor på Smörgåsbord.

-Det är helt fantastiskt. Jag blir stolt över mina medarbetare som engagerar sig och sätter smakerna. Man blir stolt som köksmästare, säger hon.

 

Recept

Slagteriaktiebolagets calvados och äppelsenap

Recept 6 dl

1 rivet rött äpple

2 cl calvados

1,5 msk socker

0,5 dl colemans senapspulver

½ msk brunt farinsocker

2 msk  Werners champagnevinäger

60 gram gula senapsfrön

60 gram bruna senapsfrön

1 dl matolja

vatten