I Västerås har en del av svensk industrihistoria likt fågel Fenix rest sig ur askan och åter satt staden på kartan, fast nu som en upplevelsedestination i Mälardalen. Välkommen till Steam hotel.

– Vi bygger en upplevelse, en annan värld. När gästen kliver ut från hotellet ska han eller hon vilja vända sig om och gå tillbaka in igen, säger Henric Jacobsson, FnB Manager på nyöppnade hotell Steam i Västerås. För snart ett år sedan lämnade han rollen som köksmästare på designhotellet Pigalle i Göteborg för uppdraget på Steam Hotel och under det gångna året har han varit hotelldriftsbolaget EES Groups representant på plats.

Det har varit en lång process att skapa upplevelsen Henric pratar om. Ursprungligen var den 18 våningar höga fastigheten, byggd i början av 1900-talet, ett gigantiskt maskineri för att tillverka elektricitet. Den innehöll väldiga cisterner under vilka man eldade och ångan som skapades leddes över till den intilliggande turbinhallen där elektriciteten skapades. Under en tid i mitten av 1900-talet tillverkades merparten av Sveriges elektricitet i dessa lokaler. Och på taket stod en luftvärnskanon – utifall Sverige skulle bli angripet av en främmande makt.

FnB Managern Henric Jacobsson på bygget ett par veckor innan invigningen.

– Vi har tagit vara på mycket av byggnadens unika karaktär, säger Henric när han visar runt. Det handlar inte bara om enstaka detaljer eller utsmyckningar. Byggnadens industrihistoria är påtaglig på många sätt: I entrén har man tagit vara på ett par extremt grova stålbalkar från vilka lätta gardiner hänger och avdelar receptionen från en loungeyta. Fastighetens tegel förstärker karaktären och varierade takhöjder, vinklar, öppna våningsplan skapar spännande rumsligheter.
– Det hade varit billigare att riva hela byggnaden och bygga nytt, skrattar Henric och förklarar samtidigt att Steam och de intilliggande attraktionerna som exempelvis actionbadet Kokpunkten sätter Västerås på kartan.
– Vi ska vara en samlingspunkt för energi i Mälardalen, säger han och visar upp hotellets SPA-avdelning på sjunde våningen. Runt en öppen eld kan man slappna av i relaxavdelningen, efter att ha svettats på de varma Hamambänkarna eller kanske suttit i utomhuspoolen, sippandes på något bubbligt med blicken vilande på vattnet som rinner över bassängens ”infinity”–kant.

– Man ska kunna unna sig något extra när man är här, konstaterat Henric.
Hotellet har flera olika kök, barer och matsalar. Huvudrestaurangen The Chamberlin Grill har runt 250 sittplatser, och i den intilliggande loungen finns ytterligare runt 60 sittplatser. Smörgåsbord har levererat både köken och barerna.

– För oss var det viktigt att ha en leverantör som förstod det här projektet och att vi fick ändra oss på vägen, säger Henric och visar hur de traditionellt rostfria draglådorna i baren fått en lackering för att bättre passa in i miljön. Eller i skybaren, där man tagit vara på det gamla skyttevärnet och byggt en bar runt den armerade betongen, där själva höjden på bänkarna var tvungen att anpassas.
– Smörgåsbord har löst våra problem tillsammans med sina leverantörer.
Idag finns det inte längre någon luftvärnskanon på taket på Steam utan i dess ställe, mitt i baren, står ett vackert litet träd. Ett perfekt ställe för att ladda batterierna.

Smörgåsbords perspektiv

Thomas Furu
Smörgåsbord

-Bygget av Steams barer och kök har varit ett roligt och annorlunda projekt. Det har varit bra människor inblandade och vi har haft en bra kommunikation. Det har funnits speciella ideer om hur det ska se ut men vi har också kunnat bidra med egna lösningar. Beslutsprocessen har varit snabb, trots att det varit ett väldigt stort bygge, mycket tack vare att Henric Jacobsson varit så drivande i projektet.