Historien om  David och Goliat lär oss att störst inte alltid är bäst. Men trots det strävar nästan alla företag efter att bli större. Utom Smörgåsbord.

Hur stor kan en restauranggrossist vara och fortfarande behålla känslan för sina kunder och servicen? Frågan var central då Thomas Furu och Frank Hollingworth startade Smörgåsbord 1997. De hade bägge ett gediget branschkunnande. Frank hade drivit Riab på 70-talet och Thomas hade byggt upp Arvid Nordquists motsvarighet på 80-talet. Deras erfarenhet är att stora företag fokuserar på volymer. Med Smörgåsbord ville de göra något annat.

– Vi vill vara bäst. En specialist som har bra och rätt produkter, säger Thomas. Det handlar om allt från ett träffsäkert väderkorn för vad som ligger i tiden till att kunna hjälpa kunder som sitter i skiten.

– Vi gillar inte långbänkar och vi är specialister på att leta reda på saker som folk behöver, säger Thomas. Och när inte sakerna som folk behöver existerar så hjälper Smörgåsbord till att tillverka dom.

Vad är du på jakt efter?

– Den här gången var det tallrikar. Vi har ett serveringsfat i porslin med tillhörande små skålar. Oftast ringer vi in kompletteringar men ibland är det bra att besöka butiken och få lite inspiration, säger Micke. Under trettonhelgen har en del mindre underhåll gjorts på Grill Ruby, bland annat har nytt kakel satts in.

Bröderna Micke och Pelle, Bistro- och Grill Ruby

 

 

Vad är du på jakt efter?

– Den här gången är det glas, drinkglas, lite bastantare whiskeyglas i kristall och vattenglas, säger Elias. Under december öppnade Beirut Café sin andra take away, belägen i Centralstationen. Den första enheten öppnade för fem år sedan och ligger i Östermalmshallen.

Elias Karroum, Beirut Cafe

 


Vad är du på jakt efter?

– Kompletteringar inför julbordet, bland annat sillkrus och hålslevar, berättar Jesper. Båtarna s/s Stockholm och m/s Vaxholm går för fullt under december. Under mellandagarna och i början av januari är det middagskryssningar som gäller. Lördagarnas och söndagarnas brunchkryssningar pågår hela året.

Jesper Taube, s/s Stockholm, m/s Waxholm III

 

Vad är du på jakt efter?

– Handla lite skalknivar, potatisskalare och sånt. Uppdatera lösöret helt enkelt. Ibland kommer man på att man behöver något till eftermiddagen och leveransbilen har redan åkt. Då är det enkelt att svänga förbi, säger Mathias som tittar in på Smörgåsbord någon gång per år men som oftast beställer det han behöver på telefon.

Mathias Dahlgren

 

Vad är du på jakt efter?

– Den här gången är det djupa tallrikar och en cifon. Tallrikarna ska ha en lagom läggyta för en förrätt. Cifonen används både i varmköket och kallköket. Just nu har vi något så gay som passionfruktsskum på menyn, säger Göran som ständigt är på jakt efter de bästa råvarorna. Nu är siktet inställt på att hitta ängskycklingar och guldgrisar.

Göran Svartengren, till vänster tillsammans med kollega från Svartengrens.

 

Vad är du på jakt efter?

– 200 rostfria salladsbunkar. Jaghar hjälpt en salladsbar som öppnat i Täby centrum med att ta fram sallader, dressingar och sandwichs, berättar Erik vars nästa projekt är att ansvaraför restaurangerna på Arkipilag. Det är konsthall som ska öppna sommaren 2012 ute på Värmdö. Det blir restauranger, caféer och en multihall som kan ta emot 800 gäster.

Erik Videgård, konsult