StrÅ på Åhlens i Stockholm

StrÅ på Åhlens i Stockholm

Vad är egentligen en juicebar? Jonas Sandström, Head of food på Åhlens varuhus, förklarar och berättar om tankarna bakom nyöppnade StrÅ.

Jonas Sandström, head of food på Åhlens och mannen bakom juicebarskonceptet StrÅ

Jonas Sandström, head of food på Åhlens och mannen bakom juicebarskonceptet StrÅ

– En juicebar är den framtida platsen för snabbmat för den medvetne gästen och konsumenten som tänker på sin hälsa. Juicebarerna kommer att vara den nya korvkiosken, säger Jonas Sandström, ansvarig för Åhléns matsatsning och deras nya juicebarskoncept, Strå. Juicebarer är fortfarande en relativt ny företeelse i Sverige och enligt Jonas arbetar dom som finns främst med fruktjuice och äppelbas.

– Tittar man på USA och England så kör dom mycket mer på grönsaker, ingefära och grönkål. Chiafrön är jättestort. Man pratar mycket mer om funktionalitet – vad det är som händer i kroppen när du äter, fortsätter Jonas.

Han placerar juicebarerna i fastfoodsegmentet. På Strå är stolarna fastskruvade i golvet, servettdispenserns i bordet, allt serveras på komposterbara tallrikar. Baren ligger på nedre plan bredvid en rulltrappa som en stor C-vitaminpump rakt in i varuhuset. Ett stort rostfritt communitytable, är i ena änden produktionsyta och disk och i andra änden är det plats för gäster. Det är full transparens.

– Allt görs inför kunden. Det är öppen förvaring. Man ser all frukt och grönsaker som ligger på hyllorna. Dekorationen i lokalen blir funktionaliteten i det man serverar, säger Jonas och berättar hur Grönsakshallen Sorundas backar kommer att vara en del i exponeringen och förstärka det genuina och ge lite industrikänsla.

I USA är det vanligt att beställa juicer efter färger, grön, gul, eller röd juice. Och man kan komplettera sin juice med olika boosters.

– Vi kommer att arbeta med Chlorella, en sjögräsört som är rik på antioxidanter, Acai-bär, Goya-bär, bau bau-frukten och traditionell ingefära. Och vi kommer att ha en egen vetegräsodling där personalen kan klippa vetegräs till juicerna. Vi är nog det första varuhuset i världen som har det, fortsätter Jonas.

Juicesortimentet kompletteras med wraps, shots, te och gröt.

– Och då menar jag inte risgrynsgröt med sylt utan till exempel bovetegröt eller Chiafrösgröt med acaibär till. Gröt är väldigt bra mat, både som lunch men även som mellanmål.

– Tillsammans med Smörgåsbord har vi tagit fram en hetvattenpistol så att man får hett vatten direkt till gröten. Eller så tar gästen med sig sin grötskål till kontoret och tillsätter lite vatten från tekokaren och äter gröten som ett mellanmål på eftermiddagen tillsammans med lite superfood-strössel.

 

Lyssna på Krogs podcast om Juicebarer. Klicka här.