Mathin Lundgren, barchef på Teatergrillens bar.

– Intresset för drinkar har blivit mycket större hos gästerna under de senaste åren, säger Mathin Lundgren, barchef på Teatergrillens bar, en av Sverige mest eleganta och anrika restauranger som delar kök med den mer publika restaurangen Riche. 

– Här på Teatergrillen arbetar vi mycket med det klassiska matsalshantverket och min vision är att vi utvalda kvällar även ska kunna göra ett par klassiska drinkar direkt vid gästens bord.

Hur ser du på glasets betydelse för drinken?

Klassisk dry Martini
5cl gin (minst)
2 cl vermouth
1 droppe angostura orange bitters
Fråga gästen om twist eller oliv.

– Glaset är extremt viktigt. Det är en del av presentationen och ger en speciell känsla. Ett tjockt Martiniglas är aldrig elegant men det finns restauranger där det funkar. Det är inte svart eller vitt, det finns inget rätt eller fel, säger Mathin och berättar att han ofta får hjälp av Smörgåsbord att få tag i olika modeller av glas. Någon gång har han hittat ett glas i England som Smörgåsbord beställt hem till honom. Det vanligaste är att Smörgåsbord helt enkelt skickar över ett prov till restaurangen. 

– Även glasets storlek är viktigt, fortsätter han och berättar att i arbetet med att skapa drinkupplevelser vill han att gästerna ska kunna prova flera olika drinkar under en kväll, utan att bli för berusade. Därför har han tagit in en serie glas som rymmer mindre volym – så att han ändå kan göra en perfekt drink.