På platsen där Bexanders rökeri en gång låg – har en ny fastighet byggts med en restaurang som tar röktraditionerna vidare. På The Old Smokehouse möts amerikansk BBQ och svensk röktradition.

Läget är magnifikt för The Old Smokehouse. Det ligger en liten bit utanför Stockholm, i Nacka kommun, inbäddat i ett gammalt villaområde, fast ute på en udde med egen brygga. Den helt nybyggda fastigheten ligger på en liten kulle och från matsalen är det en fantastik utsikt över vattnet.

Redan entrén känns välkomnande där gästen har full insyn i en stadig vinkyl och innanför dörrarna finns en liten lounge, baren och hovmästarpulpeten jämte en öppen spis. Som gäst överblickar man lätt den ljusa och inbjudande lokalen. Matsalen är möblerad med borden i långa rader, och olika modeller av stolar och nättare pinnsoffor förstärker den avslappnade känslan. Från taket hänger gröna växter och en hel långsida i matsalen utgörs av glasskjutdörrar som kommer att öppnas upp till sommaren. Det är en elegant atmosfär utan snofsighet som känns både familjär och trevlig.

Vi binder samman den amerikanska BBQ-traditionen och den svenska rökeritraditionen. Therese Läck

– Redan från början fanns idén om att göra något med rökeriet här, berättar Therese Läck, krögare och köksmästare på The Old Smokehouse. Bexanders rökeri hade ju legat på tomten så det kändes naturligt att utgå från den svenska rökeritraditionen. Men Therese ville göra något mer. Hon åkte till Austin i Texas, USA, för att kolla in deras BBQ.

– Det var en oslagbar upplevelse, säger hon och nämner bland annat Franklins berömda Burnt Ends Brisket.

Therese tar oss med ut framför restaurangen där det står en Myron-rök. Hon lägger in ytterligare några vedklabbar i eldningluckan och kontrollerar några av kvällens huvudråvaror.

– Vi binder samman den amerikanska BBQ-traditionen och den svenska rökeri-traditionen. Samtidigt är vi inte bundna till traditionerna – vi kan lika gärna röka grönsaker som kött, eller fisk och skaldjur, fortsätter hon.

– Jag vill göra något som jag står för som kock. Det ska vara en levande meny, som inte är begränsad till bara BBQ, förklarar hon och tillägger att hon inte planerar att ha några hamburgare på menyn.

Byggprocessen började i slutet av 2015 och restaurangen öppnade under våren 2017. Det är Robin på Smörgåsbord som levererat hela köket, den fristående baren, vinkylen och den tyngre utrustningen. Alexander på Smörgåsbord har hjälpt till med urvalet av lösöret.

–  Först gjorde Smokehouse-teamet ett besök på Smörgåsbord, för att få lite inspiration. Sedan valde dom ut produkter för ett offertunderlag, berättar Alexander.

Smörgåsbord fick uppdraget och från november fram till öppning assisterade han Smokehouse-teamet.

– Vi hade gott om tid på oss och kunde ta hem prover av olika modeller av till exempel menyhållare, planera brunch-serveringen, se till att Smokehouse logotyp hamnade på kockrockarna och på serveringskläderna, berättar Alexander om processen. Flera provdukningar gjordes innan beslut togs.

– Dom gjorde väldigt väl genomtänkta val, som jag tycker passade deras vision väldigt bra, avslutar han.