Framtidens kök är här. Aldrig förr har intresset varit större för att tänja begreppen, smakerna och texturerna. Teknikkocken kliver ut ur garderoben och surfar på en ultraljudsvåg, mitt emellan Antarktis kyla och Saharas torka, insvept i en smaksatt rökridå. Smörgåsbord står i epicentrum.

 

Ultraljudsstaven Sonic Prep
”Den är riktigt rolig. Man kan skapa sjuka grejor med den, möra kött, göra apelsinjuice direkt i apelsinen, homogenisera olja med vatten/vinäger, ge ett rödvin ekfatskaraktär på två minuter eller infusera smaker, till exempel mynta i vodka. Jag har kört vinäger och olja och fått en kräm som är något lösare än majonnäs. Det är magi, helt enkelt. Än så länge finns den bara på de vassaste avantgardekrogarna i världen.”
Johan Heibert, Söders Gourmet

Torkskåpet Excalibur – mer än bara chips
”Vi använder torkskåpet nästan dagligen, till allt möjligt. Det är sjukt varierande. Nu på sistone har vi torkat hela fiskromssäckar, rimmade äggulor, örter, lökar… Förr torkade vi i tallriksskåpet men den här är mycket snabbare och lättare att kontrollera. Det blir alltid ett bra resultat. Tiden beror på vad vi torkar, från någon
timme upp till ett dygn.”
Peter Andersson, VOLT

Förföriska ridåer med pistol
”Jag använder rökpistolen någon gång i månaden. Den är bra för kallrökning. Jag har använt den till forellrom och att röka olja till en majonäs med röksmak. Till lite större grejer använder jag mitt rökskåp. Jag serverade en rökt lax i en konservburk fylld med rök.”
Rikard Wicklund, Ridderviks gård

Thermomixer – från sjukhuskök till á la carte
”Den är väldigt bra till färser och puréer. Jag har väl mixat alla rotfrukter som finns med den. Den underlättar arbetet i köket och spar tid och plats på spisen. Den är grym till glass, du häller bara i ingredienserna och ställer in temperaturen. Och den har en inbyggd våg så det är enkelt att dosera. Det borde finnas en som
var dubbelt så stor…”
Kalle Eriksson, Restaurang Himlen därtill

PACO!
”Den är perfekt till sorbén och glass som blir helt ”nykörd”, man behöver bara trycka på antalet portioner. Men jag använder den även som en vanlig mixer. Om man mixar spritärtor fyra gånger får man en kräm som är så slät att den nästan inte behöver passeras. Du kan använda den till förrätter eller till drinkar i baren. Jag använder mixern varje dag, den är enkel att jobba med.”
Claes Björling, Smörgåstårteriet

Easy green get begreppet ”närodlat” en ny innebörd.
”Ursäkta hovmästarn, varifrån kommer krassen?
”Från boxen bredvid dig”.

Antigridden
”Det är en rolig maskin om man vill sticka ut lite och inte göra som alla andra. Jag har spritsat glass på den, då får man helt andra former än det traditionella glassägget och jag har provat medskum, där du får en fryst yta och ett krämigt innandöme.”
Daniel Roos, Konditorkonsult

Cirkulera mera
”Vi använder den till allt, från långkok till pochering av både kött och fisk. Den är jättebra och man får alltid ett bra resultat. Den går 24 timmar om dygnet. Tid och temperatur beror helt på vad vi tillagar, vi har en spädgris som vi tillagar i 24 timmar men vi använder den även till dagens Plate du jour. Vi kallar den för kökets mys-station.”
Rikard Anjegård, Zink Grill