Erik Lund Bryggchef på Carlsbergs forskningslaboratorium

Erik Lund
Bryggchef på Carlsbergs forskningslaboratorium

– Varför har vi försökt att återskapa den första kvalitetslagerölen, frågar Erik Lund retoriskt när han inleder en masterclass på Stockholm Beer and Whisky festival. Han är bryggchef på Carlsbergs forskningslaboratorium i Köpenhamn och givetvis är återskapandet av den första kvalitetslagern ”Father of lager” ett sätt att fira laboratoriets 140-årsjubileum. Men kanske än mer att lyfta fram dess främsta upptäckt.

– På 1850-talet fanns det mycket man visste om ölbryggning, men det fanns också mycket som var okänt, fortsätter Erik. Till exempel fanns det bra och dålig jäst – och vid de flesta tillfällen när man bryggde öl så gick det bra. Men andra gånger drabbades bryggningen av ”ölsjukan”.

Det var ett ”giant leap for mankind”

Carlsbergs grundare J.C. Jacobsen ville lösa problemet genom vetenskap och 1876 grundade han Carlsbergs laboratorium. Det tog laboratoriet sju år att få fram en ”ren” jäst.

– Det var ett ”giant leap for mankind”, fortsätter Erik citerandes astronauten Armstrong. Och det är egentligen då det största klivet för mänskligheten tas – i alla fall för den ölälskande delen av populationen. Istället för att patentera och skydda kunskapen bestämmer sig Jacobsen för att dela kunskapen om jästen med resten av bryggerivärlden.

– Jag måste varna er, det här är inte en ”pilsner”, säger Erik när han försiktigt tappar upp ”Father of lager” ur ett litet träfat. Arbetet bakom är smått otroligt: Ur en gammal opastöriserad ölflaska från 1883-1885 har man lyckats odla fram en jäststräng. Från genbanken på Svalbard har man fått äldre sorters korn, som sedan snabbodlats i både Danmark och på Nya Zealand. Bryggningen har skett på öppna fat och man har använt tysk humle (Jacobsen ratade den danska). Resultatet är blott 400 liter öl. Men också en resa tillbaka i tiden.

”Father of lager” är en öl i Munchenstil. Med låg beska och kolsyra, och med en förvånansvärd sötma.