Anders Wendler

Anders Wendler, Bryggmästare Nya Carnegiebryggeriet

– För mig handlar craft, eller hantverksöl, om engagemang och närvaro. Alla som jobbar på bryggeriet är engagerade i hela kedjan och vet om vad som händer, säger Anders Wendler, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet. Han drar ingen gräns vid volym, man kan göra 50 liter eller 5000 liter hantverksöl. Eller att man kan automatisera vissa delar, i mäskningen, lakningen eller vörtkokningen. Han är medveten om att det är ett ämne som många har olika åsikter om.

– Craft präglas av att man vill lyfta fram kvalité och råvara. Man brygger med hjärtat och gör öl som man själv tycker är riktigt bra, säger han och berättar att dom för ett drygt år sedan bryggde en Imperial Stout där dom använde palmsavsocker från Bali.

– Den blev så bra att vi vill brygga den igen. Och det är klart att vi hade kunnat ersätta sockret med någon annan sort men det är lite av tjusningen, säger Anders och beskriver bryggprocessen som en resa i val av råvaror, smaker och stilar.

Jag vill leva på bryggeriet och ta del av alla steg i bryggandet.

Bland bryggare och ölkännare pågår också en debatt om man som bryggare måste ha ett eget bryggeri eller om man kan hyra in sig hos andra.

– Om målet är att få fram bra öl till öldrickaren så spelar det ju ingen roll, säger Anders.

– Men jag som bryggare hade saknat mitt bryggeri. Det är inte samma sak att brygga, lämna ett recept och sedan ha en kontakt. Jag vill leva på bryggeriet och ta del av alla steg i bryggandet. Ibland går en pump sönder och nyligen krånglade kolsyreutrustningen. Det är ganska mycket slit med att brygga ett öl, men så kittlar det ju också när man sedan har resultatet i sitt glas, säger han.

Anledningen till att Craft blivit så stort på sistone tror han beror på att folk vill ha nya smakupplevelser.

– Det är samma sak med choklad, kaffe, glass eller korv. När du kan se och nästan känna på produktionen så kittlar det folk. Det blir roligare än att plocka en vara från en hylla.