img_0029

Fällmans Kött visade upp sitt julbordssortiment – ett gyllene tillfälle för branschen att hitta sina favoriter till kommande julbord. Här är ett litet urval av några av besökarnas favoriter.

Det var troligen ett av årets första julbord, som Fällmans Kött dukade upp för sina kunder på Waterfront i Stockholm i mitten av oktober. Och även om den riktiga julhetsen känns långt borta är Fällmans julbordsvisning ett ypperligt tillfälle för kockar och köksmästare att prova sig igenom sortimentet och leta favoriter.

– Vi har ett brett sortiment med hög kvalitet, säger Carl Berg som arbetar som utesäljare på Fällmans. Han är själv jägare och vurmar extra för viltprodukterna på julbordet.

– Vilt är en fantastisk råvara och enorm tillgång för våra kök, säger han. Just till julbordet finns många profilprodukter som gästerna kanske inte äter till vardags: rökt älghjärta, rökt kronhjortsstek, vildsvinskorvar och mycket

Mathias Bosta stekte köttbullar till kundtest.

Mathias Bosta stekte köttbullar till kundtest.

annat. På julbordet dukades naturligtvis även många av julbordets storsäljare upp: Munsökorv, lantpatéer, julskinka, prinskorvar i olika varianter, spjäll från både gris och oxe samt många produkter som man kan vinna tid på, till exempel färdigskivad rostbiff. Sanningen är att julbordet är så omfattande att det som provsmakare kan vara svårt att hålla reda på alla produkter och verkligen minnas sina favoriter. Därför hade Fällmans i år arrangerat en liten köttbulleprovning. Gästerna fick sätta sig vid ett bord och fick varsitt protokoll. Kocken Mathias Bosta, lagade upp fem olika köttbullar som gästerna fick betygsätta.

– Det var verkligen mycket uppskattat, och bra för både Fällmans och kunderna, säger Mathias och beskriver det som en nödvändig process för att hela tiden hålla bästa sortimentet. Så vilken köttbulle vann?

– Fällmans egna ”vanliga” köttbulle och Fällmans julköttbulle utklassade dom andra, berättar Mathias.

PÄRNILLA ANDERSSON, ANNA JANSSON OCH MICKE RUPERTSON ENHETSCHEF OCH KÖKSANSVARIGA, FAZER LÖVET

PÄRNILLA ANDERSSON,
ANNA JANSSON OCH MICKE RUPERTSON
ENHETSCHEF OCH KÖKSANSVARIGA, FAZER LÖVET

Vilka är dina favoritprodukter?

”Vi lagar mat till äldreboenden och ett par sjukhus. Runt 3000 portioner om dagen. Även om du ligger på sjukhus på julafton, så vill du ju äta julmat. Under julen räknar vi med att servera runt 6000 julgäster.”

FAVORITER

1. Revbensspjäll av oxe

2. Vildssvinsstek

3. Blodkorv från Köttbutiken

 

 

 

JOHANNES STÅLHAMMAR KÖKSMÄSTARE NÄRINGSLIVETS HUS

JOHANNES STÅLHAMMAR
KÖKSMÄSTARE NÄRINGSLIVETS HUS

Vilka är dina favoritprodukter?

”Vi kommer att köra ett klassisktsvenskt julbord med mycket närproducerat. Det blir bara för bokade, större sällskap. Vi räknar väl med att servera runt 700 gäster. ”

FAVORITER

1. Hedmans vildsvinskorv

2. F.llmans varmr.kta Rocklundaskinka

3. Dom svenska charkprodukterna

 

 

CONNY WELLIN KÖKSMÄSTARE PÅ BIRKA

CONNY WELLIN
KÖKSMÄSTARE PÅ BIRKA

Vilka är dina favoritprodukter?

”Vi kommer att ha ett traditionellt svenskt julbord. Vi räknar med runt 9000 till 10 000 gäster.”

FAVORITER

1. Fällmans rostbiff

2. Fällmans kalvprinskorvar

3. Blodkorv, Köttbutiken

 

 

PONTUS WELLÉN KÖKSMÄSTARE WATERFRONT

PONTUS WELLÉN
KÖKSMÄSTARE WATERFRONT

Vilka är dina favoritprodukter?

”Julbord mellan 21 november och 17 december. Runt 60 procent företagsarrangemang och 40 procent privatg.ster. Några stora event på 1000 gäster.

FAVORITER

1. Kronhjortssteken

2. Rensalamin, Hedmans

3. Rökt ankbröst