Korvens klassresa har bara börjat. Långsamt upptäcker fler och fler riktig hantverkskorv. Varför inte prova Fällmans egna råkorvar?

Det pratas ibland om att olika råvaror gör en klassresa – från en inte så aktningsvärd position till något som vi lyfter fram med stolthet. Några exempel är kaffe, olivolja, choklad, öl och hamburgare. Listan kan säkert göras längre. Har även korven börjat sin statusresa?

Joakim Kähr, innesäljare på Fällmans Kött

Joakim Kähr, innesäljare på Fällmans Kött: 

– För många är korv förknippat med billig mat, säger han. I den vanliga dagligvaruhandeln innehåller många grillkorvar en köttråvara på runt 30 procent. Det som borde vara själva styrkan med korv – möjligheten att fylla den med i stort sett vad som helst, har lett till att många fyller den med så lite som möjligt. Samtidigt sker en utveckling i motsatt riktning. Joakim blickar tillbaka ett par år.

– Först i Sverige med en riktig hantverkskorv, för sådär en sex år sedan, var Jon Randow på Stockholms Korvhantverk, säger han. Det fanns några andra alternativ men de var mer inriktade mot konsumenter. 

– Idag tror jag att fler är beredda på att betala ett högre pris, för att få en produkt av högre kvalitet, fortsätter Joakim. Sedan ett par år producerar Fällmans fem egna korvar, Banger, Salsiccia, Bratwurst, Chorizo Asturiano och Merguez.

– För det första är dom väldigt goda, recepturen är riktigt bra. För det andra görs dom på riktigt bra råvaror: Kalven kommer från Upplandsbonden, fläsket från antingen Domta- eller Linderödssvin och lammet från Fällmans egna gårdar. 

– Sedan är det ju också ett hantverk bakom produkten. Och för krogar som inte hinner göra en egen korv, är Fällmans egna korvar ett alternativ, säger han.

-När man arbetar med råkorv, krävs en viss planering. Man måste beställa veckan innan, för att vi ska hinna planera produktionen och minsta volymen är tio kilo. 

Korvens statusresa har bara börjat. Råkorven kanske inte välter kiosken men den sätter ordet ”korv” och ”kvalitet” i samma mening.

Korvtillverkning på Fällmans Kött – Så går det till

 

Clara Torstensson, Köksmästare Gripsholms Värdshus och Gripsholmsgrillen

Vad tycker du om Fällmans egna korvar?

– Jag tycker det är jättekul att vår köttleverantör Fällmans Kött också gör egna korvar. Vi köper deras egna hamburgare också. Det är lättare att stå för en produkt när man vet vart den kommer ifrån. 

Vad tycker du om  Bratwursten?

– Det är en av rätterna på menyn från Värdshuset och som varit väldigt uppskattad och som vi nu börjat servara på Gripsholmsgrillen.

Vad tycker du om  Salsiccian?

– Den är supergod. Vi serverar den med surkål, picklad lök, syrad rödlök och currydressing. Sedan gillar jag att korvarna är råa. Det känns mycket fräschare och bättre.