Från utdömd mjölkko till premiumkött. Haghults visar vägen för att ta vara på den svenska mjölkkon och samtidigt producera premiumkött.

På en vanlig mjölkgård så byts ett antal kor ut varje år, när de inte längre ger  volym och kvalitet av mjölk för att det ska vara lönsamt att ha dom kvar. I vanliga fall åker dom till slakteriet där de blir köttfärs. Köttet håller inte för mer.

Mattias Dernelid, Smakriket

På Haghults har man tagit initiativ till ett nytt och mer hållbart förhållningssätt, som Fällmans Kött stöttar. Hösten 2016 stod deras nya ladugård färdig där de tar emot äldre mjölkkossor från en gård utanför Eksjö.

– På Haghults vistas kossorna i mellan tre till sex månader, berättar Mattias Dernelid, på Fällmans Kött. De kan röra sig fritt och under sommaren kan de själva bestämma om de vill vistas utomhus eller inomhus. De äter gräs från gården och när du kliver in i ladugården känner du kossornas lugn och harmoni.

– De går från att ha haft en exakt utmätt kost för mjölkproduktion, till fri tillgång till mat för att kunna bygga på sig både fett och muskler, fortsätter Mattias och förklarar att man får ett kött med väldigt fin marmorering.

Haghults gård

Kossorna vägs och fotas för att man ska kunna bedöma dess formklass och när de nått önskad vikt och proportioner, öppnas en grind till en box där kossan stannar tills djurbilen anländer. Kossorna stiger själva lugnt ombord på bilen och körs till slakteriet mindre än en timme bort.

– Det här är ett helt nytt sätt, och betydligt mer hållbart än att föda upp så kallade köttraser, säger Mattias Dernelid som har stora förhoppningar för den här modellen.