Många kockar blir som små barn i leksaksaffären när de kliver in i Gourmetrummet på Grönsakshallen Sorunda. Här finns livsmedel från jordens alla hörn – texturas trängs med gårdsproducerad marmelad. Vi släppte loss fyra kockar i Gourmetrummet med uppgiften att hitta tre favoritprodukter. Här har du resultatet.

 

Mörkö honung: Den har en fantastisk smak, jag har använt den till mycket, allt från skyer till desserter. Jag har inte hittat någon bättre.

Lis Ellas Senap (söt/stark): Jag tycker det är världens bästa senap. Funkar till såväl kött, fågel och fisk. Med lite gräddfil eller crème fraiche blir den perfekt till oxbringa.

Tjärösirap: Det här är en klurig produkt som lätt tar över – den är svår att använda, kanske funkar den till vilt. Den känns väldigt nordisk.

 

Fredrik Juhlin, köksmästare Hässelby slott

 

 

 

Åke Ekströms kallpressade rapsolja: Använder den till allt från bakning, vinägrett och emulsionssåser. Den är god.

Tahiti vaniljstång: Jag tycker att den har en grym smak utöver det vanliga. Man behöver inte använda så mycket för att få fram smaken man söker.

Frystorkade hallon i bitar: Perfekt för att höja smaken i en dessert. Blandar med lite macadamiannötter och hasselnötter – toppar en chokladbakelse.

 

 

Håkan Nyström, 1909 Sigtuna Stadshotell

 

 

La Chimat: Rökt paprikapulver, ruggigt bra smak. Perfekt när man grillar. Fin röksmak – inte hickory. Finns även en starkare variant gjord på chili.

Polerade pistagenötter: Knallgröna – gör en pistagemousse på fryst pistagepuré och toppar med nötterna, mest för ögats skull.

Hallonbladsdryck: Hallonbladen har en liten mer parfymerad smak, vi använder den till sorbé som får en väldigt fin vit färg.

 

 

 

Daniel Larsson, Bergendals MeetingsRavila olivolja: En prisvärd olivolja, supergod, mild, len och fyllig sommarsmak. Vi använder den till salladsbordet och ofta med örter till varmrätterna.

Grön tomatmarmelad: Serverar den med ett ljust surdegsbröd med lite mörk choklad i, toppad med marmeladen och brieost. Ett annorlunda förmiddagsfika istället för en vaniljbulle.

Frystorkade jordgubbar: Gillar alla frystorkade bär. Perfekt att toppa desserter, ger en vacker färg, bra smak och skön syra. Spar tid i köket.

 

Johan Kuhn, IFL Kämparsten