Ett litet urval av ostar från Smakriket: Himmelsraften, Oviken 2. Osa Jokkmokk, Skabram 3. Löfsta Blå, 4. Wrångebäcks ost, Almnäs 5. Rånäs Kryddost, Löfsta Herrgårdsmejeri 6. Granbarksost, Jürss 7. Blå Simon, Dalspira 8. Almnäs Tegel, Almnäs Bruk 9. Påverås Blå, Påverås 10. Brie Blanka, Jurs 11. Hillsand Blå, Hillsands Getgård 12. Stekaren, Löfsta Herrgårdsmejeri 13. Kvarnhagen, Löfsta Herrgårdsmejeri 14. Port Löfsta, Löfsta Herrgårdsmejeri 15. Rosa, Påverås 16. Majros, Påverås 17. Mozzarella, Ängsholmens Gårdsmejeri 18. Bjälboättens vita, Löt Gårdsmejeri 19. Geting, Skattegården 20. Dura, Oviken 21. Svartbränna, Oviken 22. Löfsta Blå, Löfsta Herrgårdsmejeri  23. Rossa, Oviken 24. Sörmlands ädel, Jürss 25. Svedjan Rustik, Svedjan Ost

Historieböckerna kommer vittna om de senaste åren som en period då Sverige åter började göra hantverksostar. I nya ostsverige möts hantverk, tradition och nya influenser. 

Jacob Thorstensson Köksmästare, Restaurang Adler, Göteborg

Jacob Thorstensson

På menyn 

Påverås  Gårdsmejeri 

– Vi serverar flera olika ostar från Påverås. Deras Bergaguld, en kittost som lagras i granbark, finns med som en mellanrätt på våra 4- och 6-rättersmenyer. Den har rund och len men ändå ”vuxen” smak. Den passar bra till päron, som vi torkar och sedan marinerar i en sockerlag. Päronet fylls sedan med en kräm gjord på Bergaguld och gratineras med lite ostsmulor på toppen. 

– Vi serverar även deras blåmögelost och deras Brisa (vitmögel) till vår ost- och charktallrik. Det blir en fin balans mellan alla de tre ostarna och passar vårt fokus på svenska råvaror på charktallriken.

Henrik Djivjak köksmästare Pio, Halmstad

Henrik Djivjak

På menyn

Hyby blå, Soldattorpet

– Jag brinner för det vi har runt knuten, med så bra råvaror ska vi inte behöva importera så mycket. På Pio arbetar vi med Halländska och Skånska ostar som vi serverar antingen på bit eller som en osttallrik. Vi har även en vinbar där vi har en ost- och charktallrik och även säljer ost på bit.  Hyby blå är en smakrik och supergod ost. Det är roligt att Grönsakshallen har det här sortimentet. 

 

 

Mia Krook-Rappne köksmästare, Slottsträdgården Ulriksdal

Mia Krook-Rappne

På menyn

Ängsholmens komozzarella 

– Vi använder Ängsholmens komozzarella dagligen till våra mackor, som vi bakar på ett stenmalet mjöl från Warbo kvarn. Mackorna serveras som en caprese med tomat, mozzarella, hemagjord pesto, sallad och ruccola. Komozzarellan var lite ojämn i konsistensen när dom gick över till komjölk (från buffelmjölk) men nu är den bra. Smaken är god och den vinner på att inte serveras kylskåpskall. Det känns bra att handla närproducerat och skippa importen.

 

Frida Nilsson Köksmästare MJ’s, Malmö

Frida Nilsson

På menyn

Rökmästarens Geta, Orrenäs Gårdsmejeri

– Vi utgår väldigt mycket från grönsaker i vår meny. Just nu använder jag Rökmästarens Geta till en vegetarisk rätt. Vi gör en ostkräm som serveras med en morot bakad i rapsolja, citron och salt. Rätten toppas med lite morotscrudité som vi lagt i en krondillskryddad 1-2-3-lag, och rostade hasselnötter. Osten ger en spännande rökig ton till rätten. Många rökta produkter är för rökiga. Men den här osten har en subtil rökighet, som ger en fin dimension till rätten som en vanlig ostkräm inte hade gjort.

Du gamla du fria, du ostrika nord

1.Löfsta Herrgårdsmejeri, Vallentuna
2.Påverås Gårdsmejeri, Falköping
3.Oviken Ost, Storsjön Jämtland
4.Svedjan Ost, Västerbotten
5.Almnäs Bruk, Vättern utanför Hjo
6.Orranäs Gårdsmejeri
7.Soldattorpets mejeri
8.Hansjö mejeri, Orsa Dalarna
9.Hillsands Getgård
10.Jürss Mejeri, sörmland
11.Löt Gårdsmejeri
12.Bredsjö Blå
13.Dalspira mejeri
14.Fjällkoprodukter och Mathantverk
15.Ängsholmens gårdsmejeri
16.Lakene Ostgård
17.JarseOst
18. Gäsene Mejeri
19.Gården London, västerbotten
20.Vilhelmsdals Gårdsmejeri
21.Skrea ost
22.Garsås mejeri
23.Hugo Ericson
24.Skattegårdens lantost Magra
25.Jettes Gårdsmejeri
26.Brostorps Gårdsmejeri
27.Skärvångens Bymejeri
28.Puttersjaus Gård, Gotland
29.Järna Mejeri
30.Nablus Mejeri