Välkommen till Köket Sorunda. Här kan du få delar till din meny legoproducerad av erfarna kockar. Smidigt, inga onödiga tillsatser och kvalitet i fokus. 

Ugnen piper och köksmästaren Dan Bertram rullar ut den dubbla bestickningsvagnen med 30 plåtar och 450 potatisbakelser. 

– Tja, det är nästan en fjärdedel, säger han skrattar till lite. Beställning är på 2000 portioner och ska levereras nästa dag till ett hotell i Göteborg.

Vi befinner oss på Köket Sorunda, i anslutning till Grönsakshallens lokaler i Hässleholm, i norra Skåne. Hässleholm var en viktig knutpunkt när järnvägsnätet byggdes ut under andra halvan av 1800-talet. Med Köket Sorunda är Hässleholm idag även en knutpunkt ur ett gastronomiskt perspektiv. Här legoproduceras delar av menyer till hotell, restauranger och caféer över hela landet.

Dan Bertram beskriver verksamheten. 

– Grundstomen är att vi tillverkar bra produkter, utan tillsatser eller E-nummer. Inget fusk. Bra råvaror, säger han. 

Köket har ett fast sortiment med ett 60-tal produkter. Det är allt från syrade grönsaker som exempelvis kimchi, till råkostsallader, tabbouleh, potatistillbehör och gravade morötter. Nästan allt är grönsaksbaserat – men animaliska proteiner, som exempelvis tonfiskröra, förekommer också. 

– Vi går mer och mer mot legotillverkning åt våra kunder, fortsätter Dan. De 2000 potatisbakelserna som står på dagens produktionslista har till exempel, efter kundens önskemål, fått en twist med tillsatt cheddarost. 

Köket Sorunda samarbetar också med olika livsmedelsaktörer och är med och utvecklar nya produkter. Svampproducenten Hällestad senaste produkt Svill, en inlagd shitakisvamp, kan enklast beskrivas som en vegansk sill, produceras här. 

– Varje gång vi tar fram en ny produkt så testlagar vi den flera gånger. Sedan räknar vi på kostnaden, skapar artikelnummer och skickar hållbarhetsprover till labb. Vi gör etiketter och riskanalyser, förklarar Dan. 

Under hösten har han tillsammans med hållbarhetsstiftelsen Axfoundation arbetat med en baljväxtfärs*, bestående av svenskodlad gråärt, åkerböna och lupin samt en restprodukt från rapsoljeproduktion. Efter att baljväxterna värmebehandlats och blandats mals dom och paketeras på tråg. 

Vi är kockar som jobbar här och vi lagar mat på samma sätt som på restaurang

– Man kan använda den istället för köttfärs i till exempel en Bolognese eller i en lasagne. Bäst blir den om man bryner den lite i ugnen innan, säger Dan. 

Han drivs av utvecklingen av nya produkter men även av att ta vara på resurser. Exempelvis producerar Köket Sorunda humus till olika restauranger. Istället för att slänga spadet från kikärtorna vispas det med lite tapiokamjöl till en vegansk majonäs utan onödiga tillsatser. 

– Vi håller på att testa hållbarheten på den, säger han. 

Innovation är en drivkraft. Den andra är maten. Dan har arbetat som kock och köksmästare i 30 år. Han har drivit flera restauranger. Det har gett honom en tydlig bild vad Köket Sorunda ska göra. 

I Köket Sorunda produceras både inläggningar och fermenteringar.

– Vi är kockar som jobbar här och vi lagar mat på samma sätt som på restaurang, säger han och fortsätter. 

– Bra mat, värdigt liv för djuren, grönsaker som inte besprutats. Inte en massa smakämnen eller stabiliseringsämnen som tillsatts för att pumpa in vatten. Mat som man mår bra av. 

Med andra ord är det egentligen inte så märkligt att efterfrågan på produkter från Köket Sorunda ökar. Är du typen som skickar kökseleven efter spisförlängaren – så är det antagligen hit hen ringer. 

Vill du komma i kontakt med Köket Sorunda? Klicka på logotypen.