Nadia Mohammed, Faozia Sheikh Mohammed Ali, Amie Taal, Jaqueline Ravello, Walaa Awad, Dega Aden, Nayara Monica Vera, Tina Sundström och Pernilla Landin.

 I mitten av september genomförde Oaxen Krog & Slip en Folkfest för bättre integration tillsammans med Stadsmissionen.

Solen lyser in genom de stora och högt placerade fönsterpartierna i den gamla varvslokalen.  Ljusstrålarna skjuter som spjut genom den lätta rök som stiger upp från grillen i det något provisoriska köket. Vi är på Kungliga Djurgården och varvslokalen ligger tvärs över gården från Oaxen Krog & Slip, en av Sveriges främsta restauranger. Det är dock första gången Oaxen Krog & Slip genomför ett event i lokalen och krögaren Agneta Green blickar ut över en minst sagt annorlunda matsal – möblerad med festivalbord och bänkar. I det för eventet ihopsatta köket råder full aktivitet, men maten som förbereds är långt ifrån den som vanligtvis serveras på restaurangen. Idag är det en meny från Mellanöstern, Sydamerika och Afrika som gäller. Det är elva kvinnor som med stolthet visar upp både sina hemlands kök men också den kunskap dom tagit med sig till Sverige. På menyn finns Sambosa, Dolma, Pebre Chileno, grillad lax, Ceviche, Tabbouleh och mycket annat. Det är lika smakintensivt och kryddigt som kvinnornas färgrika och vackra klänningar. Och när de första gästerna kliver in genom porten till varvslokalen börjar Folkfesten. Gästerna tar för sig av den uppdukade buffén. Det är frågvist, nyfiket och lustbetonat. Och med stolthet berättar kvinnorna om de olika maträtterna.

– Egentligen började det här när jag och Agneta var på en mässa i Italien och lyssnade på en föreläsning av Kamal Mouxawak. Han står bakom ”Make food, not war” och har hjälpt kvinnor i flyktingläger i Libanon, genom ett matprojekt, säger Michelle Palmstierna, driftchef på Oaxen. Både Michelle och Agneta blev berörda av föreläsningen och frågan väcktes: Vad kan vi göra? Vilka resurser har vi? Tillbaka i Sverige började de skriva ner sina tankar. Att projektet skulle vara matrelaterat var självklart. Likaså att man i första hand vände sig till nyanlända och invandrare. Idén att genomföra ett antal måltider till förmån för integration föddes.

– Vi tog kontakt med Stadsmissionen, som tände på idén, berättar Michelle.

Stadsmissionen driver Källan, ett råd och stödcenter för nyanlända och därigenom fick man kontakt med kvinnor som var intresserade.

– Vi bildade ett matlag och i den första vändan fick alla ta med sig maträtter hemifrån som vi tillsammans provåt. Det var sådana smaksensationer, minns

Michelle. En gemensam meny sattes och i juli började de första provlagningarna i ett produktionskök som Oaxen Krog & Slip har i ett industriområde. Robert Hägg och Anna Vistrand, som till vardags jobbar i köket på Oaxen Krog & Slip, hjälpte till.

Deras kunder är mina kunder och det är vårt ansvar som företag att ställa upp så mycket vi bara kan när dom genomför ett sådant här projekt

– Det är deras mat, jag har mest hjälpt till med att kolla att allt är genomförbart, tid och logistik, säger Robert och syftar till vad det innebär att multiplicera ett recept från fyra personer upp till 900 personer. Hur har det gått?

– Dom kan verkligen laga mat, det har varit många olika kulturer och vi har haft en fantastisk teamkänsla, säger Robert och berättar hur extremt noggranna alla varit. För egen del har han fått stifta bekantskap med både nya maträtter och ingredienser. Torkad lime är hans nya favorit.

Många av Oaxen Krog & Slips leverantörer har ställt upp och sponsrat evenemanget. En av dom är Hygiengruppen, som servar restaurangen med allt som rör disk och städ.

– På något sätt är Oaxen Krog & Slips gäster också Hygiengruppens. Deras kunder är mina kunder och det är vårt ansvar som företag att ställa upp så mycket vi bara kan när dom genomför ett sådant här projekt, säger Sven Nyberg, en av delägarna på Hygiengruppen.

– Skulle någon av alla dessa människor hamna i ett restaurangkök, så är det fantastiskt.

Folkfesten genomförde totalt sex serveringar under två dagar och det ekonomiska överskottet gick till Källans integrationsarbete. Ensamkommande ungdomar i åldern sexton till arton år hjälpte till att servera och Michelle berättar att det också var en viktig aspekt i projektet. Att ge ungdomarna chansen att arbeta, tjäna lite pengar och möjligheten att visa att dom kan.

– Dom var väldigt duktiga, säger hon om deras arbetsinsats.

Svaret på frågan: Vad kan vi göra, som Michelle och Agneta ställde sig i Italien är kanske att alla kan göra något.

– Målet för oss var att göra något bra. Förhoppningen är att någon annan i restaurangbranschen känner sig inspirerad att driva något liknande projekt, avslutar Michelle.

Nadia Mohammed, Faozia Sheikh Mohammed Ali, Amie Taal, Jaqueline Ravello, Walaa Awad, Dega Aden, Nayara Monica Vera, Tina Sundström och Pernilla Landin.

Nadia Mohammed, Faozia Sheikh Mohammed Ali, Amie Taal, Jaqueline Ravello, Walaa Awad, Dega Aden, Nayara Monica Vera, Tina Sundström och Pernilla Landin.