Här svarar Krogs egen dr Disk på alla frågor som rör diskrummet. Eventuella likheter mellan dr Disk och Sven Nyberg från Hygiengruppen är fiktiva.

Min kompis diskmaskin

Hej Doktor Disk. En av mina kompisar i restaurangbranschen har en diskmaskin som är helt vit på insidan. Jag har sagt till honom att han måste ordna det, för att så ska inte maskinen se ut. Jag tror att det kan försämra diskresultatet och kanske förgifta gästerna? 

Orolig kompis

Vänligt av dig att hjälpa din kompis med den här frågan. Det vita på insidan av maskinen är kalk och är ur en generell synvinkel ofarligt. Däremot påverkar det både maskinen och diskresultatet till det sämre! Det här var ett vanligare problem förr men vi ser det emellanåt när vi kommer till en restaurang som inte har ett serviceavtal. 

Problemet åtgärdas med avkalkning. Ur ett mer hållbart och långsiktigt perspektiv rekommenderar jag din kompis att arbeta med en seriös diskleverantör – till exempel Hygiengruppen, så slipper din kompis dylika problem. 

Hälsningar / Doktor Disk

Hjälp oss, Vem har rätt?

Doktor Disk. Jag och min kompanjon driver en kvarterskrog. Ända sedan starten har vi dock haft ett litet problem. Min kompanjon vill diska ALLT samtidigt och menar att det är ekonomiskt att ”fylla upp” diskkorgarna. Jag, å andra sidan, menar att det är bättre att enbart köra en sak i sänder – glas, tallrikar, bestick och grovdisk. Vem har rätt?

 Kvarterskrögaren

– Tack för ditt brev, ”Kvarterskrögaren”. Till en början vill jag bara konstatera att ni bägge strävar efter ett effektivt diskrum – och det är en väldigt bra start! Jag tror att ni bägge har rätt! Fulla diskbackar är viktigt i ett effektivt diskrum. En halvtom diskkorg gör att det blir dubbelt så många diskomgångar! Å andra sidan krävs att man inte blandar diskgodset hur som helst. Glas kräver fräscht vatten för att bli fina. Ett ojämnt diskresultat skapar väldigt mycket merarbete. 

Så kör fulla diskbackar men blanda inte hur som helst, så har ni börjat resan mot ett effektivare diskrum. 

Hälsningar / Doktor Disk