Ett rent glas är kanske det mest grundläggande steget i att skapa drinkupplevelser. På Portal Bar ser Hygiengruppen till att glasen skiner utan att behöva putsas. 

– Glasets betydelse för en cocktail är som tallriken för en maträtt. Du kan lägga upp maten vackert och snyggt. Samma sak gäller för en välgjord cocktail, säger Jesper Rogö, bartender på Portal Bar och tillägger att man egentligen klarar sig ganska bra på fem, sex olika modeller av glas. 

Portals Bar är speciell på många sätt, designad av trion Claesson Kovisto Rune, väggar och tak dekorerade av illustratören Jesper Waldersten. Specialdesignade lampor och möbler. Men den är också speciell för att själva baren har en trippel-funktion – bar, kök och disk – allt på ett par kvadratmeter. 

För Jesper och de andra bartendrarna innebär det att man har en underbänksdiskmaskin och själva sköter disken av barens glas. 

Jesper Rogö, bartender på Portal får ett extremt bra diskresultat och behöver inte putsa glasen i baren.

Hur klarar dom servicen och samtidigt jobba med en bardiskmaskin?

– Det går väldigt fort och det är en smidig hantering, säger Jesper och förklarar att istället för att springa iväg med en diskbricka till ett diskrum, ställer han av disken rakt ner i diskbacken som är placerad i en specialdesignad diskho. Porslin och bestick placeras i en mathiss och diskas i en annan maskin.

– Vi får mer närvaro hos gästen och har en bra överblick från baren över hela lokalen, avslutar han. 

Tre i ett

Portal Bar, Claesson Koivisto Rune Architects

Portal Bar öppnade i augusti 2018 som ett viktigt komplement till restaurangen Portal som drivs av Årets Kock-vinnaren Klas Lindberg. Egentligen består baren av tre olika delar: När du kliver in från gatan har du själva baren, samt ett inre liggande chambre separé för sällskap upptill 34 personer. En trappa ner finns matstudion där man kan ta emot sällskap för en fördrink, ett mingel, en kurs eller en middag. 

– Vi ville bli bättre på att ta emot stora sällskap, förklarar Klas deras ”chambre separé”. Genom åren har han gjort många privata middagar, där gästerna möter kockarna och en fin stämning skapas. Det arbetssättet har han översatt till Portal Bar. Större sällskap ska inte hamna i ett hörn med minimal service. Och inte heller påverka servicen för de andra gästerna på Restaurang Portal. 

– Vi har skapat en riktigt bra upplevelse här, konstaterar han och tillägger att han ser helhetsupplevelsen som viktigast.

– Baren ska vara ett vattenhål, en mötesplats med bra kvalitet på mat, dryck och service, avslutar han.

Hemligheten bakom rena glas

På Portal använder man Brita clean extra till samtliga glasdiskmaskiner.  Filtret gör en total avmineralisering i fem steg: 1.Förfilter för grova partiklar. 2. Karbonathårdhetsreduktion med aktivt kol. 3. Permanent hårdhetsreduktion.  4. Anjon reduktion  5. Finfilter. När filtret är förbrukat tas det tillbaks och återvinns.

Joachim Bengtsson, på Hygiengruppen, tipsar om hur du får exceptionellt rena glas utan att behöva putsa. 

– För det första underlättar en separat glasdiskmaskin väldigt mycket. Glas ska inte diskas med fettrester  eller stärkelserester från tallrikar och kokkärl. Rätt temperatur, diskbackar och program är viktigt, säger han och förklarar att många moderna diskmaskiner går att optimera för bästa resultat, något som Hygiengruppen gör hos sina kunder. 

– En av de viktigaste faktorerna för ett riktigt bra diskresultat är att använda vattenrening. Genom att filtrera vattnet från kalk och mineraler blir vattnet mjukare. Det i sin tur gör att du kan använda mindre disk- och torkmedel. 

– Det är miljösmart och du får ett glas utan vare sig kalk, mineral- eller kemrester.