Stefan Ekengren
Köksmästare Hantverket

Det finns mycket som gör att en arbetsplats bra, effektiv, schysst, attraktiv och välmående. Ett av de absoluta ledorden som vi går efter på Hantverket har vi mixat ihop av olika erfarenheter och inspirationskällor. Vi jobbar med service på ett sätt som gynnar framförallt oss själva och sedan i andra hand gästerna, låter det bakvänt? Vi tar det i etapper.

Såg filmen ”Jiro dreams of sushi” för säkert femte gången nu under sommaren, en riktigt inspirerande och tänkvärd film om den legendariske Jiro Ono och hans trestjärniga sushirestaurang i tunnelbanan i Tokyos centrum. Många tänkvärda ord, han har en inställning till kvalitet och känsla som jag rycks med i och som jag jobbat efter väldigt länge. Han säger bland annat att: äter man inte gott själv så kan man inte laga god mat när filmen kommer in på varför personalen själva alltid äter den trestjärniga sushin till personlamat varje dag. Du måste öva upp dig på hur hög kvalitet smakar och få en känsla för vad som är bra och mindre bra säger mästaren. Hela resonemanget osar genialitet och självklarhet, jag försöker att tänka på det där så ofta jag kan. Nu förstår ju vem som helst att det kanske kan vara svårt att servera exakt det man serverar till p-mat men att servera vällagat och hög kvalitet till personalen lönar sig alltid, både när det kommer till kvalitetstänket och när det kommer till teamets välmående och känsla för arbetsplatsen. OCH. Personalen. ALL personal ska äta av den mat som serveras, genomgående och kontinuerligt.  Där har vi ett av de tänk som vi lever efter.

Personalen på ett hotell eller restaurang ska alltid ha inställningen att serva varandra mer än gästerna, det ska vara inställningen att hela tiden backa, hjälpa och serva med en energi och kraft till medarbetarna i större utsträckning än till de gäster du ska ge din service.

Samma typ av resonemang går att tänka sig vad det gäller service, fast på ett annat sätt.

En mycket god vän sa till mig en gyllene dag (det var en gyllene dag för oren förändrade mitt kockliv): Personalen på ett hotell eller restaurang ska alltid ha inställningen att serva varandra mer än gästerna, det ska vara inställningen att hela tiden backa, hjälpa och serva med en energi och kraft till medarbetarna i större utsträckning än till de gäster du ska ge din service.

 

Jag kommer ihåg att jag inte tyckte han va riktigt klok, va fan snackar han om? Herregud, gästerna är nummer ett hela tiden, dom ska gå före allt annat! Men så tänkte jag till och såg hur detta föll ut när vi testade och hur utslaget blev med kvalitet, känsla, sammanhållning och respekt för varandra. När budskapet mantras in och levs efter så blir detta fantastiskt. Det är nämligen på det viset att har man inställningen att inte bara hjälpas åt i vanlig traditionell mening utan att gå ett par steg längre och serva varandra som man servar gästerna (nej mer än vad man servar gästerna) hela tiden så blir detta en kultur inom organisationen som du aldrig kommer i närheten av annars. ”Servicemind” är inget som du kopplar på eller kan, riktigt fullt ut smeta på, du lever med ett ”mind” och du blir avslöjad direkt om du inte är i zonen. Självklart har man dåliga dagar men har man det här tänket så finns det för det första människor runt omkring som backar och sedan blir inte fallet så hårt om du själv har en dålig dag.

 

Viktigt att tänka på är att detta inte innebär kravlöshet, slapphet eller någon form av tolerans mot vad som helst bara för att man har inställningen att serva sina medarbetare, jag upplever det som att det blir ännu högre krav och finish på arbetet. En arbetsplats där man har som lag och rutin att serva varandra MER än man servar gästerna, det är det vi är på restaurang Hantverket

 

Givetvis är det så att gästerna är viktigast men ska man nå en vändning och början till något nytt så måste man överdriva och praktisera till överdrift. Så tänk över vad jag sagt nu så ställer jag frågan en gång till:

 

Är ni serviceminded? På er arbetsplats?

 

Stefan Ekengren