Så här kan en vecka på Majola restaurangkonsult se ut.  Vi följde med Majolakocken Max Hansson på ett par uppdrag.

Hur länge har du jobbat för Majola?

– Först i tre år direkt efter gymnasiet, sedan tog jag ett vanligt kockjobb i ett par år, och nu är jag tillbaka sedan förra sommaren. Min pappa, som också är kock, tipsade mig att börja på Majola. Jag ringde till dom, vi hade ett möte, och sedan började jag jobba nästa dag.

Hur många restauranger har du jobbat på för Majola?

– Fler än jag kan räkna upp! Väldigt många, men några minns man naturligtvis väldigt bra. Artipelag, Grand Hotell, Friends Arena med Operakällaren och Luzette naturligtvis.

Hur är det att jobba på många olika krogar?

– Man lär sig otroligt mycket. Det kan vara små tips och tricks till mer avancerade saker. Här på Luzette arbetar jag till exempel med ett rotisseri för första gången. Det är kul. Och man lär sig att fort sätta sig in i hur saker och ting fungerar på olika restauranger.

Varför tar du inte bara en vanlig anställning?

– Det är en frihet med att själv kunna tacka ja eller nej till uppdrag. Jag har en garanti-
anställning på Majola, vilket innebär att  jag är garanterad ett visst antal timmar varje månad.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Tränar, hänger med kompisar. Lagar mat.

Valfrihet gör att många väljer att jobba för Majola

Micael Hjorth
Teamleader kök på Majola RestaurangKonsult

Hur är det att jobba för Majola?

– Man får möjligheten att jobba på många olika ställen men man kan också vara på ett och samma ställe en längre tid, uppåt ett halvår är inte ovanligt. Andra gillar att jobba runt eller vill justera sina arbetstider – om man kört kvällar under två veckor – så kan det till exempel vara skönt att köra lunch under en period.

Är det svårt att gå från verksamhet till verksamhet?

– Många säger att man utvecklas som mest när man byter ställe ofta. Är du en duktig kock så anpassar du dig, exempelvis när du går från traditionell á la carte till storkök.

Hur är det att börja som nyexaminerad kock?

– Vi har personal som kommer från både gymnasiet och från olika vuxenutbildningar. Det vanligaste är att man jobbar som juniorkock, under ett till två år, men det beror väldigt mycket på individen och på restaurangerna där dom jobbar. Tanken är inte att man ska stanna som juniorkock utan arbeta sig uppåt, skaffa sig erfarenhet och rutin. Få lite kött på benen.

Hur viktigt är det för er personal att kunna styra sina arbetstider?

– Jag tror att många söker sig till oss för att kunna anpassa sitt schema efter sitt privatliv. Det är en viktig del. Det är inga problem med att ta ledigt om du inte är bokad och har tackat ja till ett jobb.