Yrkesskador är inte alltid öppna sår. Vårt beteende avslöjar oftast små egenheter som våra yrken smärtsamt ger oss. För oss kockar är jakten på fulländning nitat i ryggraden lika säkert som rörmokaren inte tar av sig skorna inomhus hemma heller. Ta det här med perfektionen. Gå på café och njuta? Glöm det! Står inte kaffekopparna i raka nordkoreanska rader så är det vi som riktar dem. Ser vi smörgåsar där smöret ligger utanför brödytan så biter vi oss hårt i läppen. Vi bedömer hela tiden och även små spontana besök blir bortkastade.

Vad är det nu, Danne?” Sofia suckar när hon inser att smärtan kickar in. Hur ska man förklara att man är så kapitalt missnöjd med att äpplepajen är kall när man längtat så? Hur ska man säga att man är förbannad för att den som fick le och säga tack vid kassan var jag? Hur får man någon att se att det finns perfektion i ett glas vatten?

I grillkiosken kommer frågan ”Vill du allting som ingår?” Den kunde inte varit mer otacksam att ställa än till oss. Vi har ju åsikter om allt! ”Rostade löken på övre halvan av brödet och om salladen är blöt kan du skippa den! Osten ska smälta på köttet och inte på grillhällen! Och glöm inte att ketchupen ska separeras från dressingen annars försvinner smaken!” Hade vi varit gäster på våra egna ställen så hade vi ju åkt på en propp! Gå på café och njuta? Glöm det! Men det ligger i vår standard att ha höga krav. Våra förväntningar på en måltid ska ju motsvara våra referenser. Med skeptiska ögon kan en perfekt kryddad lasagne eller en yrkesmässigt lysande kokt korv med lagerblad och kryddpeppar till och med överstiga dessa krav. Då blir de minnen för livet. Halleluja moments! Exemplen är få men det är jakten på dem som håller oss borta från bekvämligheten att nöja oss med skräp. Då tar vi hellre smärtan och vår omgivnings suckar.

En yrkesskada medför många traumatiska minnen och ärr. Även om min orsakar mig själslig smärta så håller den mig ändå definitivt på tårna. Utan drivkraften att endast det bästa är gott nog så står jag mig nog rätt slätt i mitt yrkes kall och den dagen jag slutar reta mig på detaljer så är jag slut.

DANIEL NORLANDER

REKRYTERINGSANSVARIG PÅ MAJOLA OCH GASTRONOMISK KONSULT

DIGGAR: MAJOLAS NYA GRAFISKA PROFIL OCH HEMSIDA!

DISSAR: BRISTEN PÅ SMÖR MÅ ALDRIG NÅ SVEA RIKE!