Majola_Daniel_NorlanderFöreställ er Gunde Svan i Fångarna på fortet som klockar dig på morgonrutinerna. Livet med en kock kan säkert uppfattas som ett himmelrike för somliga. Ljuva smörsåser och halstrad hummer på en tisdagkväll. Nybakat bröd med sjutton marmelader och släktens bästa julbord. Så kan det säkert vara. Men ingen pratar om livet med disktrasan som ständigt går över ytorna i köket eller den nordkoreanska ordningen i kylen? Fråga de som vet hur det är att känna sig jagad av en Mise en Place-lista över vardagen? Inte särskilt kul. Jag har ofta undrat vad jag själv får ut av det? Ordning och reda javisst, Full koll absolut, Bra varje dag hurra! Men hur kul blir man egentligen att leva med? Ett bra exempel är den ständiga jakten på att alltid ”ligga bra till”. En kock plockar fram hemmanycklarna och väger dem i handen i fickan hela vägen från tunnelbanan fram till ytterdörren. En kock knäpper av sig bilbältet gärna någon kilometer innan han parkerar. En kock markerar tandborsten med skaftet mot handen innan han går och lägger sig.

Ordning och reda javisst, Full koll absolut, Bra varje dag hurra!

Lika glödande av energi som man är med en full Mise en Placelista, lika illamående och apatisk blir man när helgen kommer och det inte finns några måsten eller projekt alls. Vi kan inte hantera det. Depression kickar in och livet rinner ur oss i två dagar. När det ska vara som roligast i en familj. Tills det är måndag igen. Då står vi där studsandes i livets lucka igen och synkroniserar familjen och omvärlden med pennan bakom örat. Gud nåde om det kommer överraskningar som sjukdomar, spontanbesök eller tekniska missöden i vår väg. En kock dör en smula varje gång han tvingas vara flexibel.

Med det sagt så vill jag i denna krönika bara hylla er fantastiska livskamrater som utsätter er. Sträck på er! Ni blir varje dag ifrågasatta, domderade med och jagade som om ert liv och hem var en krog med tre stjärnor i Guide rouge. Låt oss hållas om ni kan. Vi är bara passionerade själar som har svårt för stillbilder och vakuum. Ibland kan det ju även ge dig hummer på en tisdagkväll. Om det är planerat.

 

DANIEL NORLANDER

REKRYTERINGSANSVARIG PÅ MAJOLA OCH GASTRONOMISK KONSULT

daniel.norlander@majola.se

DIGGAR:  Wienerkonditoriet. En kulturgärning.

DISSAR: Sextrakasserier i kök. Existerande, relevant debatt och ovärdigt yrket.