DSC_7569

Det är detaljerna som skiljer amatörerna från proffsen. Att kliva in på Brasserie Balzac är som att ta en blixtcharter till Paris och få en touch av La Belle Epoque.

– Vi visste ganska direkt att vi ville göra ett klassiskt franskt brasseri, säger Bogdan Monciu, restaurangchef och krögare tillsammans med Behrang Nabizadeh, Elias Karroum och Acki Kokotos som i början av 2016 öppnade Brasserie Balzac på Odengatan i Stockholm. Bogdan sitter tillsammans med Susanne Ceder från Smörgåsbord vid ett av de stora fönstren som pryds av brasseriets omsorgsfullt utformade logotyp. Att kliva in på Brasserie Balzac är som att ta en blixtcharter från Odengatan raka vägen till Paris eller någon annan kontinental metropol. Direkt innanför dubbeldörrarna får man en bra översikt över matsalen och baren. Det är högt i tak och den stora matsalen har på klassiskt franskt brasseriemanér försetts med halvhöga väggar olika rumsligheter. Interiören är en noga utmejslad helhet, bokstavligen från golv till tak. De mörka träkasetterna i väggarna, speglarna, glasskivorna som kröner de röda sofforna och skiljer sällskap åt eller de gedigna gjutjärnsfötterna som skymtar under borden. Inget har lämnats åt slumpen. Trots att brasseriet bara funnits i ett halvår så känns det som om det alltid funnits här. Hur har dom lyckats med det?

DSC_7579– Vi ville alla göra ett klassiskt, genuint brasseri. Men när du säger “brasserie” så ser alla olika saker, säger Bogdan och berättar att krögarkvartetten åkte till London tillsammans med arkitekten Peter Ågren från Millimeter Arkitekter. Där besökte dom åtskilliga brasserier och den gemensamma bilden blev mer och mer konkret. – Vi kunde kliva in på brasserier och peka på saker som vi gillade, berättar Bogdan. Det någon gillade, ratades av någon annan. Samtalet runt ”Är det där brasserie” gjorde att den gemensamma bilden blev allt tydligare.

I September 2015 började man riva i lokalen och det var runt den tiden som Bogdan hade sitt första möte med Susanne på Smörgåsbord beträffande glas, bestick, tallrikar och allt annat lösöre. Smörgåsbord var med i processen sedan tidigare då man också levererade hela köket, inredning, hyllor och dessutom specialdesignade ett antal saker till Balzac.

– Det var en ganska enkel process, ni visste så väl vad ni ville ha, säger Susanne.

– Likväl måste man se det, ett vinglas kan vara vackert i sig självt men bli fult tillsammans med ett vattenglas. Allt ska höra ihop, resonerar Bogdan. På Smörgåsbord gjorde han och Susanne just det: plockade ihop en helhet. Matchade glas, bestick och tallrikar och andra attiraljer. Ju närmre premiären man kom desto fler samtal hade dom.

– Det var en period nära öppningen då det kändes som jag hade en öppen telefonlinje till Smörgåsbord, säger Bogdan till Susanne.

För cirka sex månader sedan, i februari 2016, öppnade Brasserie Balzac.

– Vi är på väg att bli ett etablerat brasserie och har redan många stammisar, säger Bogdan. Nu ligger fullt fokus på hösten och att fortsätta att utveckla verksamheten.

– Det finns många bra ställen i Stockholm, fortsätter han väl medveten om att interiören är en del i restaurangupplevelsen. En annan del är personalen.

– Vi har ett väldigt bra gäng här. Ibland när jag kommer hem på kvällen när det varit mycket att göra kan jag skicka ett SMS till allihop ”Fan vad ni är grymma!”.

 

DETALJER SOM SKILJER

Vill du också arbeta med en grym restaurangleverantör?

Ta kontakt med Smörgåsbord.